Toitude valmistamine

Catering-ettevõtte tootmine koosneb eesmärkide püstitamisest, planeerimisest, kaupade hankimisest ja säilitamisest, toiduvalmistamisest, roogade ja muu vajaliku pakkimisest ja transpordist enne ja pärast üritust, tegevusest ürituse toimumiskohal ja järeltöödest. Kõikide nende etappidega liituvad enesekontroll, korrastustööd ja jäätmekäitlus.

Toiduvalmistamine ja kõik sellega liituvad tegevused peavad olema majanduslikult tasuvad. Kulutusi jälgitakse kogu tootmisprotsessi jooksul.

Catering-ettevõtted kasutavad toiduvalmistamisel standardiseeritud retsepte. Retsepte koostades on silmas peetud, et roogasid saaks valmistada catering-ettevõtte tootmisruumides ja et neid oleks võimalik ürituse toimumiskohta transportida. Catering-ettevõtte eesmärgiks on pakkuda kliendile ja tema külalistele maitsvaid, ahvatlevaid, mitmekülgseid ja nauditavaid ning turvalisi roogi.

Roa turvalisus on kliendile üks tähtsamaid roa omadusi. Selleks, et pakutavad road oleksid turvalised, peavad tootmisruumid olema nõuetekohased, samuti peavad nõuetele vastama transpordiks kasutatavad vahendid ja autod.

Toidu valmistamiseks ja säilitamiseks vajatakse külmruume, erinevaid seadmeid ja töövahendeid, toidu ja tarvikute transportimiseks transportkaste, -nõusid, toidu serveerimisnõusid, sööginõusid ja erinevaid valmistus-, serveerimis- ja söögiriistu. Kasutada peaks olema transpordivahend, millega toit ja muud tarvikud saab ohutult ürituse toimumiskohale viia. Suuremahuliste ürituste korral võidakse vajada ka teisaldatavaid konteinereid, milledesse on paigutatud toidu kuumutamiseks ja säilitamiseks mõeldud seadmed.

Toidud pakendatakse sobiva suurusega ja tihedalt sulguvatesse nõudesse. Tihedad kaaned kaitsevad toitu saastumise eest ja takistavad vedelate rooga nõust välja loksumist.

Roogade hügieen ja maitse ei tohi transpordi ajal kannatada saada. Temperatuur peab transpordi ajal püsima ohutsoonist väljapool.

Roogade väljapanekul tuleb tähelepanu pöörata puhtusele ja roa omaduste rõhutamisele. Järeltööde hulka kuulub järele jäänud roogade pakendamine, laudade jmt puhastamine ning toimumiskoha korrastamine. Kõige selle jaoks tuleb planeerida ja varuda pakendamismaterjale, puhastustarvikuid.

 

 
 

Toitlustuse alused