1.SissejuhatusToitlustusteenus on turismitoote osa, reisielamuse kujunemisel sageli oluline osa. Kuna inimese organism vajab toitu iga mõne tunni järel, on toitlustamise planeerimine sihtkoha turismiteenuste arendaja jaoks lahutamatu osa turismitoote tervikus. Reisikorraldajad peavad samuti oma toodete arendamisel alati silmas toitlustusteenuste saamise võimalusi marsruutidel ja sihtkohas. Turistid söövad nii teel olles - laevadel, lennukites, rongides, bussides reisides kui ka sihtkohas olles-hotellides ja teistes majutusasutustes, maaturismiettevõtetes, turismiobjekte külastades jne. Seejuures sageli ei ole turistidele reisil olles söömise eesmärgiks pelgalt kõhutäitmine, vaid hoopis toiduelamuste saamine või siis mõne teise kultuuriga tutvumine. Nii on erinevate einete pakkumisel erinevad rõhud. Kord on rõhk toidu
maitsel ja tervislikkusel või teeninduse kiirusel, kord toidu välimusel
ja kaunil serveerimisel, rahvuslikul eripäral jne. Rõhk võib olla ka
terviklikul toiduelamusel, mis sisaldab endas nii ettevõtt interjööri,
teenindust, menüüd kui paljusid muid detaile. Turistidele pakuvad
toitlustusteenuseid väga erinevad ettevõtted alates
kiirtoitlustusettevõtetest ning lõpetades turismitalude ja
gurmeerestoranidega. Iga ettevõte arendab menüü ja teeninduse vastavalt
oma äriideele. Turismitoote arendajal on võimalus oma tootesse lülitada
sellised toitlustusteenused, mis rahuldavad tema sihtrühmade vajadusi
ja soove ning vastavad nende ootustele. Ning täiendavad terviklikku
külastuselamust. Selleks tuleb aga tunda toitlustusteenuse olemust,
olla kursis pakkujatega, võimalustega ning omada oskust ühitada
võimalused oma sihtrühmade vajaduste ja soovidega. Toitlustuse aluste kursuse eesmärgiks on aidata õppijal mõista
toitlustusteenuse olemust ja saada teooriateadmisi ning praktilisi
oskusi toitlustamisest. Kursus võimaldab saada üldise ülevaate
toitlustussektori olukorrast Eesti ning trendidest toitlustuses, saada
teadmisi toitlustusettevõtete tüüpidest.
| Joonis 1.1. Tõeline Gruusia pidu
|
Kursus on abiks tervisliku
toitumise põhimõtete ja toitumissoovituste tundmaõppimisel. See
võimaldab omandada teadmisi ja oskusi menüüde koostamiseks ning toitude
ja einete hindade kalkuleerimiseks. Kursus võimaldab omandada teadmisi
Eesti toidukultuurist ja rahvusköögist ning erinevate rahvaste
toidukultuuridest. Iga teema juures on hulgaliselt kordamisküsimusi ja
harjutusülesandeid teadmiste kinnistamiseks ning loovuse arendamiseks. Õppevahend on mõeldud kasutamiseks turismierialade õppijatele, samuti turismivaldkonna täiend- ja ümberõppijatele. E-kursus on tõhusaks ja ülevaatlikuks praktiliseks abivahendiks ka alustavatele turismiettevõtjatele. 1.1. Õppeülesanne: Kursuse ainekava ja õppija juhise alusel oma tööplaani koostamine
Alateemad |