Sööginõud ja klaasid, serveerimisvahendid

Sööginõud

  • Väike taldrik – leiva, salati, saiakeste, kookide, tordi söömiseks, joogikannude ja portsjonnõude alustaldrikuks.
  • Keskmine taldrik – eelroogade ja järelroogade söömiseks, portsjonnõude ja supitaldrikute alustaldrikuteks.
  • Suur taldrik – pearoogade söömiseks, katmistaldrikuks ning serveerimiskausside alustaldrikuks.
  • Supitaldrik – suppide söömiseks, pannakse alustaldrikule.
  • Puljongitass – selgete leente ja püree- ning kreemsuppide söömiseks, pannakse alustaldrikule.
  • Portsjonnõud – portsjoneeritud salatite, suupistete ja järelroogade söömiseks, pannakse alustaldrikule (kokillid, kokotid).
  • Kohvi- ja teetassid, kruusid
  • Kohvi- ja teetasside, puljongitasside all vastavad alustaldrikud.

Klaasid

Erinevate jookide serveerimiseks kasutatakse kindlaid klaase.

Joonis 9.4. Pokaalid (http://www.heres.ee)

Söögiriistad

  • Suur nuga ja kahvel – pearoogade söömiseks
  • Keskmine nuga ja kahvel  - eelroogade, väikeste külmade suupistete ja kuumade suupistete söömiseks
  • Väike nuga ja kahvel – järelroogade, juustu ja puuviljade söömiseks
  • Kalanuga ja –kahvel on kalaroogade söömiseks
  • Võinuga
  • Supilusikas
  • Järelroalusikas e dessertlusikas
  • Teelusikas, kohvilusikas, mokalusikas
  • Kastmelusikas

Serveerimisnõud

  • Vaagnad
  • Lisandinõud
  • Supinõud
  • Salati- ja järelroakausid
  • Kannud

Joonis 9.5. Serveerimiskausid (http://www.heres.ee)

Tõstmisvahendid

  • Tõstmisvahendiks vaagnatel võivad olla supilusikas ja suur kahvel, salatikaussides ja lisandikaussides supilusikas
  • Kulbid
  • Tangid või näpitsad
  • Labidad
  • Salatilusikad

Joonis 9.6. Serveerimislusikas ja -kahvel (http://www.heres.ee)
 

 
 

Toitlustuse alused