Toitlustusettevõtte menüü planeerimine

Pidevalt vahelduva klientuuri korral ning kui menüüs on piisavalt valikuid, võivad  toitlustusettevõtetes menüüd olla kasutusel suhteliselt pikka aega (nn pikaajalised menüüd). Paljudes  ettevõtetes, mille klientuur ei vaheldu kas teatud perioodi vältel (näiteks SPA-d, haiglad) või mis töötavad piiratud püsiklientuuriga (näiteks personalirestoranid, koolide, lasteaedade, hooldekodude toitlustus), on otstarbekas kasutada perioodilist (tsüklilist) menüüd.  Näiteks võib määratletud perioodi vältel olla igal nädalapäeval kindel menüü. Püsiklientuuri korral võib valitud perioodi vältel igaks päevaks välja töötada hommiku-, lõuna- ja / või õhtueinete või ka kogupäevamenüüd (näiteks ühe kalendrikuu menüüd). Perioodi pikkus võib olla väga erinev. Võimalus on ka, et igal roakäigul, nii eelroogadel, pearoogadel kui ka järelroogadel on vaheldumiseks erineva pikkusega tsükkel. Selline viis menüü kujundamisel on kahtlemata kõige enam varieerimisvõimalusi pakkuv.

Lasteaedade  ja koolide toitlustajatel tuleb menüü koostamisel kindlasti järgida Eestis kehtivaid toitumissoovitusi. Otstarbekas on ka neis ettevõtetes kasutada ülalkirjeldatud perioodilist menüüd.

Toitlustusettevõtteid võivad oma pakkumisse lülitada komplekslõunate, grupilõunate, päevapakkumiste menüüd. Peaaegu kõik ettevõtted pakuvad banketi- või peolauamenüüsid nii istumisega kui ka selvelaudadega. Konverentsidest, seminaridest või muudest kogunemistest osavõtjaid teenindavad ettevõtted töötavad välja kohvipauside menüüsid. Trendikas on kevad-suveperioodiks pakkuda piknikukorvide ja grilleinete menüüsid. Väga levinud on temaatilised menüüd. Teemad valitakse tavaliselt erinevate rahvaste või regioonide köökide või kalendritähtpäevade hulgast, teemadeks võivad olla ka kindlad toidud, aastaajad, sündmused, atraktiivne peakokk jne. 

Ettevõtte pakkumises olevaid menüüsid arendades on otstarbekas välja töötada mitmeid erineva maksumusega alternatiive, mille hulgast kliendid saavad valida sobiliku ja taskukohase. Muidugi ollakse lõpliku pakkumise koostamisel paindlik ja arvestatakse ka konkreetse kliendi soove.

 

 
 

Toitlustuse alused