Toidukaart, selle koostamise põhimõtted ja tüübid

Erinevate menüüde kõrval tuleb restoranidel pidevalt tegeleda toidukaardi arendamisega. Toidukaart võib muutumatuna või väikeste muudatustega kasutusel olla pikka aega, isegi aastaid. Võib olla ka nii, et osa toidukaardil sisalduvast (näiteks à la carte road) püsib seal pikema perioodi vältel, osa aga vaheldub lühema perioodi vältel (komplekslõunad, päevapakkumised, temaatilised toidud või menüüd jne). Seega võib toidukaart füüsiliselt olla kokku pandud kahest osast – püsivast ehk statsionaarset ja vahetatavast osast. Toidukaarte võidakse vahetada vastvalt hooaegadele (sesoonsed menüüd) või võtta teatud perioodiks kasutusele temaatilised toidukaardid (teemamenüüd). Muudatuste kiirus ja ulatus toidukaardil sõltub mitmetest teguritest: klientide soovidest ja vajadustest, müügitulemustest, köögi ja teenindussaalide võimalustest, köögipersonali valmisolekutest, ettevõtte juhtide (eelkõige peakokkade) ja meeskonna võimest välja töötada uusi ideid või võimalustest sisse osta tootearendusteenust jne.

 

 
 

Toitlustuse alused