Menüü mõiste ja terminid menüüdes

Menüü all mõistetakse kas toidukorra (nii argeine kui piduliku eine) toitude ja jookide loetelu kindlas järjestuses või toitlustusettevõtte toidukaarti. Esimesel juhul loetletakse menüüs kokkulepitud järjekorras toidud, seejärel joogid. Road loetletakse roakäikude kaupa. Toidukaardile kirjutatakse road kindlas järjestuse roarühmade kaupa.

Roakäikude grupeerimiseks kasutatakse järgmisi termineid:

  • eelroad
  • pearoad
  • järelroad

Roogade pakkumisjärjestus menüüs põhineb juba 19. sajandi algul Venemaal kujunenud ja siiani kasutusel oleval järjekorral:

  1. külm eelroog
  2. kuum eelroog
  3. supp või puljong
  4. kalaroog (külm või kuum )
  5. pearoog
  6. kuum vaheroog
  7. külm vaheroog
  8. sorbett
  9. liha- või linnuliharoog
  10. aedviljaroog
  11. kuum järelroog
  12. külm järelroog
  13. juust
  14. tõeline magusroog
  15. värsked puuviljad
  16. kohv või tee lisanditega

Toitude traditsioonilise valiku võimalused roakäikudesse on toodud tabelis 6.1.

Tabel 6.1. Toitude traditsiooniline valimine roakäikudesse                                                                      

ToidukäikVõimalikud road
külm eelroog Külmad suupisted kalast, lihast, köögiviljadest,  seentest, munadest, salatid, võileivad, pirukad jt küpsetised
kuum eelroog Soojad suupisted kalast, lihast, köögiviljadest,  seentest, munadest, salatid, võileivad, pirukad jt küpsetised
supp või puljong Selged puljongid lisanditega, püree-, Velouté-, ja kreemsupid, „kerged“ köögiviljasupid
kalaroog (külm või kuum ) Külmad ja soojad suupisted kalast
pearoog Liharoog lisanditega
kuum vaheroog Soojad suupisted kalast, lihast, köögiviljadest,  seentest
külm vaheroog Külmad suupisted kalast, lihast, köögiviljadest,  seentest
sorbett  
liha- või linnuliharoog aedviljaroog Soojad suupisted linnulihast, köögiviljadest
kuum järelroog Soojad magustoidud
külm järelroog Tarretised, kreemid, külmutatud magustoidud
juust Juustud koos lisanditega
tõeline magusroog Kondiitritooted, väikesed väga kaunilt vormistatud magustoidud
värsked puuviljad Puuviljad või puuviljasalatid
kohv või tee lisanditega Kuumad joogid, lisandid ja kondiitritooted

Menüüdes (toitude loeteludes) kasutatakse kokkulepitud toitude järjestust.

Toitude pakkumise järjekord toidukorra ajal on järgmine:

  1. Eelroog (eelroad)
  2. (Vaheroog)
  3. Pearoog (pearoad)
  4. (Vaheroog)
  5. Järelroog (järelroad)
  6. Kohv või tee lisanditega

Toitude valimine roakäikudesse, arvestades pakkumise järjekorda, on toodud tabelis 6.2.

Tabel 6.2.  Toitude valimine roakäikudesse (pakkumise järjekorras)                  

ToidukäikVõimalikud road
Eelroog
     
     
Külmad suupisted kalast, lihast, köögiviljadest, seentest, munadest, salatid, võileivad, pirukad jt küpsetised
Soojad suupisted kalast, lihast, köögiviljadest, seentest, munadest, salatid, võileivad, pirukad jt küpsetised
Selged puljongid lisanditega, püree-, Velouté-, ja kreemsupid, „kerged“ köögiviljasupid
Pearoog Keedetud, hautatud, praetud, küpsetatud, grillitud kalaroad, linnuliharoad ja liharoad, road hakkmassist ja subproduktidest, road riisist ja pastatoodetest,  köögiviljaroad, seeneroad, pudrud, pearoasalatid, pearoasupid (tükeldatud toiduainetest supid)
Vaheroog Külmad ja soojad suupisted kalast, lihast, köögiviljadest,  seentest
Järelroog Soojad magustoidud – pannkoogid, magusad pudrud,  vormiroad, pudingid, küpsetatud grillitud või keedetud puuviljad, sufleed. Külmad magustoidud – värsked puuviljad, puuviljasalatid, kompotid, kissellid, magusad supid, tarretised, vahud, kreemid
Külmutatud magustoidud- jäätised, parfeed, sorbetid
Juust
Koogid ja tordid
Kohv või tee lisanditega Kuumade jookide lisandid. Pagari-, või kondiitritooted (küpsised, pirukad, koogid, tordid, kompvekid jne)

Toitlustusettevõtete menüüd e toidukaardid

Toitlustusettevõtete toidukaardid koostatakse vastavalt ettevõtte äriideele. Näiteks restoranimenüü võib olla:
  • ühe eine kindel menüü – table d´hôte menüü
  • vaba valiku menüü – à la carte menüü
  • banketimenüü

Joonis 6.1 Pubi menüü (Allikas http://www.lafermepub.ee)

Toidukaartidele kirjutatakse toidud kindlas järjestuses. Einete menüüdes järgitakse üldist toitude pakkumise järjestust. Vaba valiku menüüdes jaotatakse toidud tavaliselt sektsioonidesse, mis võivad omakorda sisaldada alajaotusi:

  • eelroad (näiteks salatid, suupisted jne)
  • supid
  • pearoad (näiteks kalaroad, liharoad, pastad jne)
  • järelroad
Ettevõtte äriideest lähtuvalt võib olla eraldi välja toodud sektsioonina:
  • lasteroad
  • rahvusroad
  • pitsad jne
 

 
 

Toitlustuse alused