Menüü mõiste ja terminid menüüdesMenüü all mõistetakse kas toidukorra (nii argeine kui piduliku eine) toitude ja jookide loetelu kindlas järjestuses või toitlustusettevõtte toidukaarti. Esimesel juhul loetletakse menüüs kokkulepitud järjekorras toidud, seejärel joogid. Road loetletakse roakäikude kaupa. Toidukaardile kirjutatakse road kindlas järjestuse roarühmade kaupa. Roakäikude grupeerimiseks kasutatakse järgmisi termineid: Roogade pakkumisjärjestus menüüs põhineb juba 19. sajandi algul Venemaal kujunenud ja siiani kasutusel oleval järjekorral: - külm eelroog
- kuum eelroog
- supp või puljong
- kalaroog (külm või kuum )
- pearoog
- kuum vaheroog
- külm vaheroog
- sorbett
- liha- või linnuliharoog
- aedviljaroog
- kuum järelroog
- külm järelroog
- juust
- tõeline magusroog
- värsked puuviljad
- kohv või tee lisanditega
Toitude traditsioonilise valiku võimalused roakäikudesse on toodud tabelis 6.1. Tabel 6.1. Toitude traditsiooniline valimine roakäikudesse Toidukäik | Võimalikud road | külm eelroog | Külmad suupisted kalast, lihast, köögiviljadest, seentest, munadest, salatid, võileivad, pirukad jt küpsetised | kuum eelroog | Soojad suupisted kalast, lihast, köögiviljadest, seentest, munadest, salatid, võileivad, pirukad jt küpsetised | supp või puljong | Selged puljongid lisanditega, püree-, Velouté-, ja kreemsupid, „kerged“ köögiviljasupid | kalaroog (külm või kuum ) | Külmad ja soojad suupisted kalast | pearoog | Liharoog lisanditega | kuum vaheroog | Soojad suupisted kalast, lihast, köögiviljadest, seentest | külm vaheroog | Külmad suupisted kalast, lihast, köögiviljadest, seentest | sorbett | | liha- või linnuliharoog aedviljaroog | Soojad suupisted linnulihast, köögiviljadest | kuum järelroog | Soojad magustoidud | külm järelroog | Tarretised, kreemid, külmutatud magustoidud | juust | Juustud koos lisanditega | tõeline magusroog | Kondiitritooted, väikesed väga kaunilt vormistatud magustoidud | värsked puuviljad | Puuviljad või puuviljasalatid | kohv või tee lisanditega | Kuumad joogid, lisandid ja kondiitritooted |
Menüüdes (toitude loeteludes) kasutatakse kokkulepitud toitude järjestust. Toitude pakkumise järjekord toidukorra ajal on järgmine:
- Eelroog (eelroad)
- (Vaheroog)
- Pearoog (pearoad)
- (Vaheroog)
- Järelroog (järelroad)
- Kohv või tee lisanditega
Toitude valimine roakäikudesse, arvestades pakkumise järjekorda, on toodud tabelis 6.2. Tabel 6.2. Toitude valimine roakäikudesse (pakkumise järjekorras) Toidukäik | Võimalikud road | Eelroog | Külmad suupisted kalast, lihast, köögiviljadest, seentest, munadest, salatid, võileivad, pirukad jt küpsetised | Soojad suupisted kalast, lihast, köögiviljadest, seentest, munadest, salatid, võileivad, pirukad jt küpsetised | Selged puljongid lisanditega, püree-, Velouté-, ja kreemsupid, „kerged“ köögiviljasupid | Pearoog | Keedetud, hautatud, praetud, küpsetatud, grillitud kalaroad, linnuliharoad ja liharoad, road hakkmassist ja subproduktidest, road riisist ja pastatoodetest, köögiviljaroad, seeneroad, pudrud, pearoasalatid, pearoasupid (tükeldatud toiduainetest supid) | Vaheroog | Külmad ja soojad suupisted kalast, lihast, köögiviljadest, seentest | Järelroog | Soojad magustoidud – pannkoogid, magusad pudrud, vormiroad, pudingid, küpsetatud grillitud või keedetud puuviljad, sufleed. Külmad magustoidud – värsked puuviljad, puuviljasalatid, kompotid, kissellid, magusad supid, tarretised, vahud, kreemid Külmutatud magustoidud- jäätised, parfeed, sorbetid Juust Koogid ja tordid | Kohv või tee lisanditega | Kuumade jookide lisandid. Pagari-, või kondiitritooted (küpsised, pirukad, koogid, tordid, kompvekid jne) |
Toitlustusettevõtete menüüd e toidukaardid Toitlustusettevõtete toidukaardid koostatakse vastavalt ettevõtte äriideele. Näiteks restoranimenüü võib olla:
- ühe eine kindel menüü – table d´hôte menüü
- vaba valiku menüü – à la carte menüü
- banketimenüü
Joonis
6.1 Pubi menüü (Allikas http://www.lafermepub.ee)
Toidukaartidele kirjutatakse toidud kindlas järjestuses. Einete menüüdes järgitakse üldist toitude pakkumise järjestust. Vaba valiku menüüdes jaotatakse toidud tavaliselt sektsioonidesse, mis võivad omakorda sisaldada alajaotusi: - eelroad (näiteks salatid, suupisted jne)
- supid
- pearoad (näiteks kalaroad, liharoad, pastad jne)
- järelroad
Ettevõtte äriideest lähtuvalt võib olla eraldi välja toodud sektsioonina:
- lasteroad
- rahvusroad
- pitsad jne
|