Toitlustusettevõtete tüübid ja äriidee

Toitlustusettevõtteid võib liigitada erinevalt. Levinud on nende liigitamine toimimispõhimõtete järgi.
Nii võib ettevõtte toimimispõhimõtetele toetudes välja tuua järgmised ettevõtete tüübid:

  • kiirtoiduettevõtted
  • kohvikud ja café´d
  • baarid
  • restoranid
  • catering-ettevõtted

Igal toitlustusettevõttel on missioon ja äriidee. Ettevõtte missioon iseloomustab ettevõtte tegutsemise peasuunda (ehk MIKS ettevõte on turul?) ja on aluseks äriidee sõnastamisele. Äriidee sõnastamisel lähtutakse klientide vajadustest, soovidest ja ootustest. Seega kirjeldab äriidee, millistele kliendirühmadele (KELLELE) ettevõtte tooted ja teenused on suunatud, MIDA ettevõte pakub ja KUIDAS toimitakse ning tooteid ja teenuseid klientideni viiakse (joonis 2.2)


Joonis 2.2. Toitlustusettevõtte äriidee (Rekkor... 2008)
 

 
 

Toitlustuse alused