Tervisliku toitumise tähtsus ja vajadusToit peab inimesele andma vajalikul hulgal energiat ja kõiki loomulikke toitaineid, et kindlustada normaalset kasvu, arengut ja tervist. Täiskasvanud inimene vajab toitu:
- põhiainevahetuseks
- lisaainevahetuseks seoses toitainete omastamisega
- koerakkude uuendamiseks
- energiakulude katteks seoses töö ja tegevustega
- vajalike toitainete reservide loomiseks
Põhiainevahetuseks nimetatakse minimaalset energiahulka, mis kulub inimesel rahuolekuks ( puhates, lamades, mitte midagi tehes) kudede ainevahetuseks, hingamiseks, südame ja näärmete tööks. Seitsme aastaga vahetuvad inimorganismis pea kõik rakud, välja arvatud mõned väga spetsiifilised rakud, näiteks ajurakud. Punased verelibled elavad näiteks ainult 4 kuud. Mõningaid rakke suus ja soolestikus vahetatakse välja veelgi kiiremini, iga päev. Uuringute tulemused on näidanud, et üle 70% inimeste haigustest tulenevad toitumisvigadest. Juba ühe päeva toitumise vigadest võivad tuleneda järgmised sümptomid: - väsimus, ennekõike pärastlõunal
- halb enesetunne
- näljatunne ja magusaisu
- mao- ja soolestikuvaevused
- rahutus
- kohvi ja tubakatoodete kasutamise kasv
- unetus
Pikemaajalise vale toitumise tagajärjel võivad ilmneda järgmised sümptomid: - ülekaal või alakaal
- vererõhu tõus
- pidev väsimus ja ükskõiksus
- keskendumisvõime puudumine
- haigestumised jne.
Inimese toiduenergia vajadus sõltub paljudest faktoritest, näiteks east, soost, füüsilisest aktiivsusest jne.
|