Tervisliku toitumise alused

Toidu valiku aluseks on 4 põhimõtet:

Tasakaalustatus – tähendab toitainete õiget suhet iga päeva menüüs.

Mõõdukus– tähendab rasva- ja suhkrurikaste toiduainete piiratud ehk mõistliku tarbimist

Vastavus vajadustele– tähendab, et toit peab kindlustama elutegevuseks vajaliku toiduenergia ning varustama organismi tarvilike toitainetega.

Mitmekesisus – tähendab, et mida laiem ja mitmekesisem on toiduainete valik, seda tõenäolisem on vajalike toitainete saamine.

Kõige parem on, kui toit sisaldab vähem energiat ja rohkem vajalikke toitaineid. Tegelikult sööme me tavaliselt palju energiarikast toitu, milles liiga vähe organismile vajalikke toitaineid (n. friikartul  keedetud kartuli asemel). Kahjuks sööb enamik meist iga päev ka ühte ja sama toitu, see tähendab, et toiduks tarvitatavate toiduainete hulk on piiratud. Paljud inimesed jäävad just oma toitumisharjumuste tõttu ilma väärtuslikest toitainetest (n. moosid näiteks värskete puuviljade ja marjade asemel).


Joonis 4.4. Söö mitmekülgselt, mõõdukalt, tasakaalustatult ja vastavalt oma vajadustele

 

 
 

Toitlustuse alused