Catering-ettevõtted ja  kliendid

Catering-teenused hõlmavad kõiki toitlustusteenuseid ehkki catering sõna seondatakse igapäevaselt pigem peoteenindusega.

Cater = toitlustama; toitu või muud varustust, ka meelelahutust jms hankima, nõutama, muretsema, varustama; teenindama

Caterer = (toidu)hankija, varustaja, nõutaja, muretseja

Catering-teenus on üks paljudest toitlustusvaldkonna äriideedest. See on tellimusteenus/teenindus, mis korraldatakse kliendi ruumides või renditud pinnal. Catering-ettevõttel ei ole harilikult teenindusruume. Ettevõtja läheb teenusega kliendi juurde, vajaduse isegi välismaale. Teenuse pakkumise kohad võivad olla kodud, saalid, kontserdisaalid, teatrid, ettevõtete äriruumid, seltsimajad, muuseumid, mets, põllud jmt. Catering-teenust pakuvad nii füüsilisest isikust ettevõtjad, toitlustusettevõtjad kui ettevõtete ketid.

Catering-teenust tarbivad/vajavad kliendid võib jagada erinevatesse rühmadesse.  Praegusel ajal moodustavad suurima kliendirühma erinevad ettevõtted.  Ettevõtted korraldavad erinevaid esindusvastuvõtte kas oma äriruumides või üüritud ruumides. Ning tavaliselt kutsutakse  üritust korraldama spetsialiseerunud catering-ettevõte.  Korraldatavad üritused võivad olla nt ärilõunad, tähtpäevalõunad, vastuvõtud ja kokteilvastuvõtud. Toitlustusteenus korraldatakse nt koosolekuruumides, esindussaunades, peosaalides või ka tööstushoonetes ja parkeplatsidel.

Catering-ettevõtet võidakse tellida ka korraldama tellija esindajatele ja nende külalistele toiduvalmistamiskursusi. Viimasel juhul on teenuse osutamise kohaks vajalik õppeköök, kus külalised juhendamise järgi valmistavad ette nt lõunasöögi, mis siis catering-ettevõtte teenindajate poolt serveeritakse.

Catering-ettevõtete klientideks on ka erinevad ühingud, nt seltsid ja organisatsioonid. Tavalisemad tellimused on aastapäevapeod. Kliendiks võib olla ka omavalitsus või riik. Sellistel puhkudel tellitakse tavaliselt spordivõistluste, kontsertide või  suurürituste toitlustamine. Sarnaselt erinevatele ühingutele vajavad ka omavalitsused abi esinduslõunate ja õhtusöökide korraldamisel.

Tüüpilisim kliendirühm on eraisikud. Eraisikud tellivad spetsialistide abi, kui nende endi oskustest ja ressurssidest ei piisa, et toime tulla ürituse tähtsuse või suure külaliste arvuga. Eraisikud tellivad catering-teenust traditsiooniliste koduste tähtpäevade puhul – pulmade, juubelisünnipäevade, lõpupidude vmt korraldamisel. Üritus võidakse korraldada kas kliendi juures kodus või aias aga ka nt selleks spetsiaalselt üüritud ruumides.

Catering-ettevõtted võivad erineda üksteisest ettevõtlusvormi, tegevuse ulatuslikkuse või spetsialiseerumise poolest. Catering-teenus võib olla küllaltki väiksemahuline ja juhuslik kõrvaltegevus nt füüsilisest isikutest ettevõtjate korral. Sellisel juhul valmistatakse catering-teenust ette kodustes oludes ja toidud valmistatakse nt koduköögis vastavaid olusid arvestades. Sellises ettevõttes tegutseb ettevõtja tavaliselt üksi või koos abikaasaga. Vajadusel palgatakse teenindajaid ja kokki lisaks. Ettevõtte ressursid on piisavad väiksemahuliste ürituste korraldamiseks. Suuremamahuliste tellimuste täitmiseks võidakse nt vajaminev lauapesu ning nõud rentida.

Catering-teenus võib ettevõtja jaoks olla ka põhitegevus. Sellisel juhul on tootmisruumidesse, sisseseadesse ja võimalik ka et transpordivahendi(te)sse investeeritud märgatavalt rohkem. Sellisel ettevõttel on tavaliselt ka eraldi töö-ja laoruumid. Spetsialiseerunud ettevõttel on oma, suurele külalistearvule vastav nõude valik ja toitude pakkimiseks ning transpordiks sobilikud spetsiaalsed vahendid. Alalise personali hulka kuuluvad ettevõtjale lisaks ka kokk ja müügijuht.

Ka muud suured toitlustusettevõtted võivad pakkuda catering-teenust. Toitlustusettevõtete tegevus on laienenud ka peoteeninduse suunas. Paljud hotellid ja restoranid planeerivad ja korraldavad kliendi soovil oma ruumidest väljapool toitlustusteenust. Nii mõnedki restoranid müüvad  lähiettevõtetele esinduslõunaid või õhtusööke kliendi ruumides. Toitlustusettevõtte eeliseks on see, et tal on teenuse pakkumiseks sobilikud tootmisruumid, sisseseade ja alaline  personal.

 

 
 

Toitlustuse alused