Toitained  ja toidu energeetiline väärtus

Toiduenergia vajadus sõltub inimese soost, vanusest, kehalisest  koormusest, lihasmassist. Toidu energeetilise väärtuse mõõtühikuteks on kalorid  ja d¸aulid.

  1 kcal = 1000 cal
  1 kJ= 1000 J
  1 kcal = 4,2 kJ

  Toitainete energeetilised väärtused on  järgmised:

1 g süsivesikuid

4,1 kcal

17,2 kJ

1 g rasvu ehk lipiide

9,3 kcal

38,8 kJ

1 g valke

4,1 kcal

17,2 kJ

1 g etanooli

7,1 kcal

29,7 kJ

Inimese ööpäevasest toiduenergiast peaks  moodustama:

süsivesikud

55-60%

sellest suhkur 10%

rasvad

25-30%

 

valgud

10-15%

 

Toidure¸iimiks nimetatakse teatud kindlat korda, mille  kohaselt päevane toidu tarve kaetakse nii ajaliselt ja koguseliselt. Tabel 5.1.  iseloomustab toiduenergia jaotust päeva söögikordade vahel.

Tabel 5.1. Energia  jaotumine erinevate söögikordade vahel

Söögikord Päevasest energiast %Kolme toidukorra puhul
    päevasest energiast    %
Toidukogus grammides
Hommikusöök2530480g
Vahepala8  
Lõunasöök3045-50800g
Vahepala7  
Õhtusöök3020-25320g

Tabelites 5.2. kuni 5.4. on toodud toiduenergia vajadus  vastavalt inimese vanusele, kehalisele aktiivsusele ja harrastatavale  spordialale.

Tabel 5.2. Energiavajadus vastavalt vanusele

Vanus aastates

Keskmine energia päevas / kcal

Piirid / kcal

Poisid
      11-14
      15-18
Mehed
      19-30
      31-60
      61-75
      75 ja rohkem


2340
2700

2800
2700
2300
2000


1430-3245
1600-3600

2550-3100
2500-2900
2100-2500
1800-2200

Tüdrukud
      11-14
      15-18
Naised
      19-30
      31-60
      61-75
      75 ja rohkem


2000
2250

2050
2000
1800
1700


1200-2700
1500-2700

1800-2300
1850-2150
1650-2000
1550-1850

Tabel 5.3. Energiavajadus vastavalt kehalisel aktiivsusele                                                                                     

GruppMehedNaisedTöö iseloomElukutsed
I1,41,4Vaimne istuv tööarvutioperaator
dispet¨er
raamatupidaja
II1,61,6Kerge kehaline töösekretär
müüja
õpetaja
üliõpilane
III1,91,9Keskmise raskusega kehaline töökoristaja
autojuht
kergetööstuse töötaja
arst
IV2,22,2Raske kehaline tööehitustööline
metsatööline
V2,4 Väga raske kehaline töökaevur
käsitsitöö põllumajanduses

Tabel 5.4. Energiavajadus vastavalt spordialale

Spordiala (mehed)Kehalise aktiivsuse koefitsientSpordiala (naised)
mehednaised
Judo, atleetvõimlemine*1,61,4Atleetvõimlemine, võimlemine*
Tõstmine1,71,5Võrkpall, maahoki
Maahoki1,81,6Ujumine, kesk- ja pikamaajooks
Jalgpall, sõudmine1,91,8Jalgrattasport
Ujumine, veepall2,02,0Sõudmine
Uisutamine2,23,4Suusatamine
Jalgrattasport2,5  
Triatlon2,6  
Jalgrattasport 3,3  
Suusatamine4,0  

Toidu energeetilist väärtust ei saa samastada toiteväärtusega. Toidu toiteväärtus seisneb selle toitainelise koostise vastavuses füsioloogilistele vajadustele. Täisväärtuslik toit peab sisaldama piisavas koguses nii makro- kui mikrotoitaineid. Kõrge energiasisaldusega toit ei pruugi olla täisväärtuslik ja vastupidi. Inimese päevane energiatarve on suhteliselt kergesti rahuldatav, raskem on kindlustada toidus õiget toitainete vahekorda.

Toiduaines oleva põhitoitainete ja toiduenergia arvutamiseks tuleb 100 grammis oleva toiduaine põhitoitainete ja toiduenergia kogus korrutada toiduaine taldrikul oleva kaaluga (netokaaluga) ja jagada 100-ga.

 

 
 

Toitlustuse alused