Toitained ja toidu energeetiline väärtusToiduenergia vajadus sõltub inimese soost, vanusest, kehalisest koormusest, lihasmassist. Toidu energeetilise väärtuse mõõtühikuteks on kalorid ja d¸aulid. 1 kcal = 1000 cal 1 kJ= 1000 J 1 kcal = 4,2 kJ
Toitainete energeetilised väärtused on järgmised: 1 g süsivesikuid | 4,1 kcal | 17,2 kJ | 1 g rasvu ehk lipiide | 9,3 kcal | 38,8 kJ | 1 g valke | 4,1 kcal | 17,2 kJ | 1 g etanooli | 7,1 kcal | 29,7 kJ |
Inimese ööpäevasest toiduenergiast peaks moodustama: süsivesikud | 55-60% | sellest suhkur 10% | rasvad | 25-30% | | valgud | 10-15% | |
Toidure¸iimiks nimetatakse teatud kindlat korda, mille kohaselt päevane toidu tarve kaetakse nii ajaliselt ja koguseliselt. Tabel 5.1. iseloomustab toiduenergia jaotust päeva söögikordade vahel. Tabel 5.1. Energia jaotumine erinevate söögikordade vahel Söögikord | Päevasest energiast % | Kolme toidukorra puhul päevasest energiast % | Toidukogus grammides | Hommikusöök | 25 | 30 | 480g | Vahepala | 8 | | | Lõunasöök | 30 | 45-50 | 800g | Vahepala | 7 | | | Õhtusöök | 30 | 20-25 | 320g |
Tabelites 5.2. kuni 5.4. on toodud toiduenergia vajadus vastavalt inimese vanusele, kehalisele aktiivsusele ja harrastatavale spordialale. Tabel 5.2. Energiavajadus vastavalt vanusele
Vanus aastates | Keskmine energia päevas / kcal | Piirid / kcal | Poisid 11-14 15-18 Mehed 19-30 31-60 61-75 75 ja rohkem | 2340 2700
2800 2700 2300 2000
| 1430-3245 1600-3600
2550-3100 2500-2900 2100-2500 1800-2200
| Tüdrukud 11-14 15-18 Naised 19-30 31-60 61-75 75 ja rohkem | 2000 2250
2050 2000 1800 1700
| 1200-2700 1500-2700
1800-2300 1850-2150 1650-2000 1550-1850
|
Tabel 5.3. Energiavajadus vastavalt kehalisel aktiivsusele
Grupp | Mehed | Naised | Töö iseloom | Elukutsed | I | 1,4 | 1,4 | Vaimne istuv töö | arvutioperaator dispet¨er raamatupidaja | II | 1,6 | 1,6 | Kerge kehaline töö | sekretär müüja õpetaja üliõpilane | III | 1,9 | 1,9 | Keskmise raskusega kehaline töö | koristaja autojuht kergetööstuse töötaja arst | IV | 2,2 | 2,2 | Raske kehaline töö | ehitustööline metsatööline | V | 2,4 | | Väga raske kehaline töö | kaevur käsitsitöö põllumajanduses |
Tabel 5.4. Energiavajadus vastavalt spordialale Spordiala (mehed) | Kehalise aktiivsuse koefitsient | Spordiala (naised) | mehed | naised | Judo, atleetvõimlemine* | 1,6 | 1,4 | Atleetvõimlemine, võimlemine* | Tõstmine | 1,7 | 1,5 | Võrkpall, maahoki | Maahoki | 1,8 | 1,6 | Ujumine, kesk- ja pikamaajooks | Jalgpall, sõudmine | 1,9 | 1,8 | Jalgrattasport | Ujumine, veepall | 2,0 | 2,0 | Sõudmine | Uisutamine | 2,2 | 3,4 | Suusatamine | Jalgrattasport | 2,5 | | | Triatlon | 2,6 | | | Jalgrattasport | 3,3 | | | Suusatamine | 4,0 | | |
Toidu energeetilist väärtust ei saa samastada toiteväärtusega. Toidu toiteväärtus seisneb selle toitainelise koostise vastavuses füsioloogilistele vajadustele. Täisväärtuslik toit peab sisaldama piisavas koguses nii makro- kui mikrotoitaineid. Kõrge energiasisaldusega toit ei pruugi olla täisväärtuslik ja vastupidi. Inimese päevane energiatarve on suhteliselt kergesti rahuldatav, raskem on kindlustada toidus õiget toitainete vahekorda. Toiduaines oleva põhitoitainete ja toiduenergia arvutamiseks tuleb 100 grammis oleva toiduaine põhitoitainete ja toiduenergia kogus korrutada toiduaine taldrikul oleva kaaluga (netokaaluga) ja jagada 100-ga.
|