Erinevate toitumisvajadustega kliendidTaimetoitlasedTõeline taimetoitlus tähendab, et inimene sööb ainult taimse päritoluga toitu, seega jäävad tema menüüst välja liha, kala, munad, piim ja piimatooted. Tabelis 5.5. on toodud erinevad taimetoitluse vormid. Tabel 5.5. Taimetoitluse vorme Taimetoitluse vorm | Toiduained, mida tarbitakse | Vegetaarlane | taimne toit | Laktovegetaarlane | taimne toit + piim ja piimasaadused | Ovovegetaarlane | taimne toit + muna | Ovolaktovegetaarlane | taimne toit + muna + piim ja piimasaadused | Preskovegetaarlne | taimne toit + kala | Pollovegetaarlane | taimne toit + linnuliha |
Laktoositalumatuse alla kannatavad kliendidLaktoos on piimasuhkur, laktoositalumatus seega piimasuhkru talumatus ehk laktoosi imendumishäire. Laktooritalumatuse raskusastmest sõltuvalt tuleb vältida järgmisi toiduaineid:
- Kerge häire - Värske piim, rõõsk koor, piimapulber, piima- ja koorejäätised
- Raske häire - Värske piim, rõõsk koor, piimapulber, piima- ja koorejäätised,
hapukoor, kohupiim, toor- ja kodujuust, vorst, küpsetised, mis
sisaldavad laktoosi
- Eriti raske häire - Värske piim, rõõsk koor, piimapulber, piima- ja koorejäätised,
hapukoor, kohupiim, toor- ja kodujuust, vorst, küpsetised, mis
sisaldavad laktoosi, juustud, või, margariin
Tsöliaakia all kannatavd kliendidTsöliaakiat vallandavaid nisu-, odra-, rukki-, kaeravalke nimetatakse koondnimetusena gluteenideks ning tsöliaakia ravimeetodit gluteenivabaks dieediks. Gluteenivaba dieedi korral teraviljatoodete ja – toitude valikud on järgmised:
- Peab vältima
- Nisu-, odra-, rukki- ja kaeratooted: sai, leib, riivsai, -leib,
pirukad, tangud, kruubid, koogid, küpsised, vahvlid, kaerahelbed,
müsli, manna, pasta, viljakohv, pelmeenid, keeduvorst, viinerid,
sardellid kali, koduõlu, pudrud, paksendatud kastmed, jne
- Võib süüa
- Riis, tatar, hirss ja neist valmistatud tooted ja toidud.
Diabeedi alla kannatavad kliendidDiabeet ehk suhkruhaigus on haigus, mille puhul on tegemist häiretega süsivesikute omastamisel. Diabeedi tüüp | Toitumis- ja elure¸iim | I tüüp ehk insuliinipuudus diabeet (noorusdiabeet) | 6-8 söögikorda, kindlatel kellaegadel konstantne kalorite hulk toidukorral aktiivne liikumine magus kombineerida rasvade ja valkudega toiduvalmistamisviis mõjutab glükoosi taseme tõusu (värske või keedetud köögivili) kasutada kiudaineterikkaid toiduaineid | II tüüp ehk täiskasvanute diabeet, mis ei sõltu insuliini kogusest organismis | Piirata toiduenergia hulka: naised 1000-1200 kcal mehed 1500-1800 kcal Suurendada kehalist aktiivsust |
|