Erinevate toitumisvajadustega kliendid

Taimetoitlased

Tõeline taimetoitlus tähendab, et inimene sööb ainult taimse päritoluga toitu, seega jäävad tema menüüst välja liha, kala, munad,  piim ja piimatooted. Tabelis 5.5. on toodud erinevad taimetoitluse vormid.

Tabel 5.5. Taimetoitluse vorme
                                                                                   
Taimetoitluse vormToiduained, mida tarbitakse
Vegetaarlanetaimne toit
Laktovegetaarlanetaimne toit + piim    ja piimasaadused
Ovovegetaarlanetaimne toit + muna
Ovolaktovegetaarlanetaimne toit + muna + piim ja piimasaadused
Preskovegetaarlnetaimne toit + kala
Pollovegetaarlanetaimne toit + linnuliha

Laktoositalumatuse alla kannatavad kliendid

Laktoos on  piimasuhkur, laktoositalumatus seega piimasuhkru talumatus ehk laktoosi  imendumishäire. Laktooritalumatuse raskusastmest sõltuvalt tuleb vältida  järgmisi toiduaineid:

  • Kerge häire - Värske piim, rõõsk koor, piimapulber, piima- ja koorejäätised
  • Raske häire - Värske piim, rõõsk koor, piimapulber, piima- ja koorejäätised, hapukoor, kohupiim, toor- ja    kodujuust, vorst, küpsetised, mis sisaldavad laktoosi
  • Eriti raske häire - Värske piim, rõõsk koor, piimapulber, piima- ja koorejäätised, hapukoor, kohupiim, toor- ja    kodujuust, vorst, küpsetised, mis sisaldavad laktoosi, juustud, või, margariin

Tsöliaakia all kannatavd kliendid

Tsöliaakiat vallandavaid  nisu-, odra-, rukki-, kaeravalke nimetatakse koondnimetusena gluteenideks ning  tsöliaakia ravimeetodit gluteenivabaks dieediks. Gluteenivaba dieedi korral teraviljatoodete ja – toitude valikud on  järgmised:  

  • Peab vältima    
    • Nisu-, odra-, rukki- ja kaeratooted: sai, leib, riivsai, -leib, pirukad, tangud, kruubid,    koogid, küpsised, vahvlid, kaerahelbed, müsli, manna, pasta, viljakohv, pelmeenid, keeduvorst, viinerid, sardellid kali, koduõlu, pudrud, paksendatud kastmed, jne
  • Võib süüa
    • Riis, tatar, hirss ja neist valmistatud tooted ja toidud.

Diabeedi alla kannatavad kliendid

Diabeet ehk  suhkruhaigus on haigus, mille puhul on tegemist häiretega süsivesikute omastamisel.   

Diabeedi tüüp

Toitumis- ja elure¸iim

I tüüp ehk insuliinipuudus diabeet (noorusdiabeet)

6-8 söögikorda, kindlatel kellaegadel
konstantne kalorite hulk toidukorral
aktiivne liikumine
magus kombineerida rasvade ja valkudega
toiduvalmistamisviis mõjutab glükoosi taseme tõusu (värske või keedetud köögivili)
kasutada kiudaineterikkaid toiduaineid

II tüüp ehk täiskasvanute diabeet, mis ei sõltu insuliini kogusest organismis

Piirata toiduenergia hulka:
naised 1000-1200 kcal
mehed 1500-1800 kcal
Suurendada kehalist aktiivsust


 

 
 

Toitlustuse alused