Valmistamise kaal
Standardiseeritud kalkulatsioonikaardil on tehtud retsepti kaal alati ühele portsjonile (retsepti kaal), kuid tavaliselt võib olla sööjaid rohkem kui üks. Siis valmistatavaid portsjoneid kokku näitab, et mitu portsjonit seda antud toitu sel korral valmistatakse.
Kutseeksamil Kokk I taseme korral tuleb teha toitu näiteks kahele inimesele. Siis kirjutatakse sellesse lahtrisse valmistatavaid portsjoneid kokku 2. Valmistamise kaalu alla on lahtris x bruto nende portsjonite (antud juhul 2 portsjoni) valmistamiseks vajamineva toiduaine ostukaal ja lahtris x neto on nende portsjonite valmistamiseks vajaminev kasutuskaal ehk puhastatud toiduaine kaal.
Kutseeksamil, kui valmistate toitu kahele inimesele, siis lahtrist x bruto leiate, kui palju tooraineid peate selle toidu valmistamiseks laost tellima ja lahtrist x neto, kui palju puhastatud toiduaineid läheb selle 2 portsjoni toidu valmistamisel potti, kaussi või pannile.
|