Kalkulatsioonikaardi koostamine > Mõisted > Neto - kastuskaal

 
 
 

Neto - kastuskaal

Kasutuskaal ehk neto on toiduaine kaal peale puhastamist, koorimist või peale muud toiduaine külmtöötlemist ehk eeltöötlemist. Kasutuskaal on toiduaine puhas kaal, mida kasutatakse juba toidu sisse. See on toiduaine kaal, enne kuumtöötlemist, mis pannakse potti (supp) või pannile või ka toiduaine kaal enne segamist ja serveerimist.(salatid). Kasutuskaal ehk neto on 100 - kao%

NB! kastutuskaal ei ole kalkulatsioonikaardil 100%

Köögiviljadel on see näiteks kooritud köögivilja kaal.

Näiteks, kui kartulist võetakse välja pariisi kartuleid, siis see on juba valmis pariisi kartulite kaal, mida pannakse keema.

Lihadel on see kelmetest, kõõlustest ja ka kontidest puhastatud liha kaal, mida hakatakse veel kuumtöötlema (praadima, hautama, keetma).

Konservidel on see ilma vedelikuta konservi kaal (kui konservi kasutatakse toidu sisse ilma vedelikuta).

Standardiseeritud kalkulatsioonis peab olema retsepti kaal 1-le portsjonile, siis on 1 neto ühele portsjonile kasutatav toiduaine puhas kaal.

Kasutuskaal väljendatakse kilogrammides või liitrites, kolm kohta peale koma ehk siis grammi või milliliitri täpsusega. Kasutuskaal on alati väiksem või sama kui ostukaal.

Kasutuskaal (neto) = ostukaal (bruto)* (100 – kao %)
                                                        100

 

 
 

 

Kalkulatsioonikaardid
 

Home