Portsjoni kaal
Portsjoni kaal on ühe portsjoni kaal ehk väljatulek, mis serveeritakse koos kõikide lisanditega. See on toidu kogus, mis pannakse juba konkreetse kliendi taldrikule ja serveeritakse kliendile söömiseks. See on toidu kaal taldrikul ilma taldriku kaaluta. See sisaldab ka kõiki kaunistusi, mida kasutatakse selle toidu serveerimise juurde.
Portsjonite kaalud võivad olla olenevalt kliendist ja olenevalt üritusest ja serveeritavate käikude arvust väga erinevad.
Portsjoni kaal peab olema väljendatud grammides või ka milliliitrites.
Soovitused ühe portsjoni väljatuleku kaalu jaoks: Ühe portsjoni väljatuleku kaal peaks olema ümardatud võimalikult ümmarguseks (100g, 150g, 250g).
Näiteks suppide kaalud võivad olla olenevalt kliendist ja üritusest , kas 150g, 200g või ka 250g. Kui on rohkem, kui kolm käiku, siis võiks supi väljatulekukaal olla ainult 150 – 170 g.
Üks praad koosneb näiteks:
põhikomponent/peatoiduaine (liha, kala) 75-120g põhilisand (kartul, riis)100-150g kaste 50-100g köögiviljalisand 50-75g
Portsjoni kaalus on näidatud 1 portsjoni väljatuleku kõigi taldrikul serveeritavate komponentide väljatulekud eraldi kaldkriipsuga, mis märgitakse grammides või ka milliliitrites.
Näiteks: prael 1 portsjoni väljatulek märgitakse järgnevalt:
Grillitud seavälisfilee tomatikastme, ahjukartulite ja wokitud köögiviljadega 100/100/50/75/1 (peatoiduaine(põhikomponent)/kaste//põhilisand köögiviljalisand/maitserohelise oksake )
|