Kalkulatsioonikaardi koostamine > Mõisted > Toiduained/toorained

 
 
 

Toiduained/toorained

Toiduained/toorained veeru all loetletakse ära kõik antud toidu valmistamiseks kasutatavad toiduained. Kui toit (näiteks praad) koosneb mitmest komponendist: põhikomponent, põhilisand, kaste jne (hakk-kotlet, ahjukartulite ja valge kastmega), siis tuuakse ära iga komponendi puhul kõik toorained eraldi.

Toorainete loetelule eelneb komponendi nimetus esiletoodult, kas suurte tähtedega või tumendatult (hakk-kotlet) ja siis kirjutatakse selle järgi kõik kasutatud toiduained (ahjukartulid) ja selle alla kõik kasutatud toiduained. Kui mõni toiduraine kordub erinevate komponentide puhul, siis kirjutatakse see toiduaine iga komponendi puhul eraldi välja.

Näiteks: kui kasutatakse õli kotlettide praadimisel, ahjukartulite valmistamisel ja isegi valge kastme valmistamisel, siis märgitakse toiduõli kolme komponendi alla.

Toiduaine nimetus ei toi olla eksitav, sest ka teised peavad oskama seda retsepti lugeda ja selle retsepti lusel ka toiduaineid ettevõttesse varuda.

Näiteks: kui ühte toiduainet on erineva rasvasusega ja hinnaga, siis tuleks täpselt kirjutada, millist toiduainet siin mõeldi. Näiteks. rõõsk koor 8%, 10%, 35% või 38%. Rõõsa koore puhul ei tohi kunagi kirjutada lihtsalt koor, sest selle all võib mõelda nii kaneelikoort, kui ka hapukoort aga ka rõõska koort, kuid mitme protsendilist?

 
Toiduained/toorained all tuleb ära nimetada ka vesi, kui vesi jääb valmis toidu sisse ja annab väljatulekus kaalu (supid, kastmed). Kui vees keedetakse köögivilju (näiteks kartul) ja hiljem kurnatakse vesi ära, siis ei pea vett ära loetlema. Eriti oluline on vesi, aga ka mõni muu vedelik tangainetest ja pastast toitude valmistamisel, sest vedeliku arvelt tangained paisuvad (2,2 – 3 korda) olenevalt tangainest ja valmistatavast toidust.


Toiduaine nimetuses tuleb ka täpselt ära märkida, millise töötlusastmega on tegemist: näiteks ananassi puhul, kas on konservananass või värske ananass. Kui kasutatakse konservananassi, siis täpsustatakse, kas ananassitükid, purustatud ananass või ananassilõigud. Maitseürtide puhul, kas kuivatatud või värske.

 

 
 

 

Kalkulatsioonikaardid
 

Home