AVALEHT > TOIDUAINETE VALIKU PÕHIMÕTTED > Mitmekesisus

Mitmekesisus

Mitmekesisus tähendab suurt valikut

  • toiduainegrupis
  • gruppide vahel
  1. Eri toitude valgud on erineva aminohappelise koostisega. Toiduvalkude väärtus sõltub asendamatute aminohapete vahekorrast ja sisaldusest. Täisväärtuslikud on need valgud, mis sisaldavad asendamatuid aminohappeid inimorganismile vajalikus koguses ja sobivas vahekorras. Sellised on loomse päritoluga valgud – muna, piima, liha ja kala valgud. Väheväärtuslikud on taimsed valgud, kus puudub üks või mitu asendamatut aminohapet.
  2. Sama on ka toidurasvadega. Tahke toidurasv ei tohiks ületada 10 % päevasest toiduenergiast.
  3. Iga köögivili sisaldab erinevaid ja eri koguses vitamiine ja kiudaineid

 Kui valime mitmekülgselt saab organism kõik vajalikud toitained kätte! 

Toitumine koolieas
Home Home