Kohvi- ja teelaua menüü

Laua katmine sõltub menüüst. Kohvi- ja teelaua menüüsse võib võtta:         
  • küpsiseid
  • kooke
  • kringleid
  • stritsleid või väikesi pagarisaiakesi
  • torte
  • väikesi võileibu
  • suupistevõileibu
  • kuumi võileibu
  • magusaid võileibu
  • võileivatorte
  • pirukaid
  • soolaseid küpsiseid
  • salateid
  • puuvilju
  • juustu
  • pähkleid
  • mandleid
  • kompvekke
  • mitmesuguseid sooje suupisteid
Loomulikult on menüüs  kohv või tee, sageli ka mõlemad (kohviasjatundjate arvates oleks kindlasti õigem kasutada terminit kohvijook ja  teejook).

Kohvi ja tee lisanditeks võib pakkuda:

  • suhkrut
  • erinevaid magusaineid
  • rõõska koort
  • piima
  • sidrunit
  • mett
  • keedist

Alkohoolsetest jookidest sobivad konjak või brändi ja liköör, alkoholita  jookidest vesi, mineraalveed ja mahlad. Töises õhkkonnas alkoholi ei pakuta.

Kuna kohvipaus kestab tavaliselt vaid 10 - 15 minutit, võetakse üldjuhul menüüsse kahte sorti küpsiseid - ühes soolakamad, teised magusad. Menüüsse võib aga vastavalt tellija soovile võtta ka väikesi võileibu, väikesi koogikesi, torte (väikeste tükkidena), pagarisaiakesi ja puuvilju. Suupisteid kohvi ja tee kõrvale arvestatakse umbes 50 - 100 g. Kaasajal kuulub kohvipausi menüüsse kindlasti ka jäävesi.

Sageli seistakse kohvi/teelaua katmisel küsimuse ees, kui paljud külalistest joovad kohvi ja kui paljud teed. Eestis on umbes 10-15 % inimestest teejoojad, kuid see arv sõltub konkreetsest seltskonnast. Mõningate seltskondade puhul võib vahekord olla isegi vastupidine. Tendents on teejoojate arvukuse suurenemisele. Päris teevastuvõtte korraldatakse siiski haruharva. Tavaliselt arvestatakse kõigile külalistele kohvitass ja lisatakse oletatav arv koos väikese varuga teetasse.

Vastavalt menüüle valitakse klaasid, toidunõud, söögiriistad ja serveerimisnõud. Siinjuures tuleb silmas pidada, et pehmete kookide ja tordi söömiseks  on vajalik teelusikas või tordikahvel ning koogitaldrik, kuumade võileibade söömiseks külmtoidukahvel ja -nuga ning taldrik, kokteilsalatite söömiseks teelusikas. Tihti unustatakse suhkrutoosi panna suhkrulusikas või suhkrutükitangid. Mee ja keedise serveerimiseks peab iga külalise jaoks olema keedisealus. Klassikalisel moel teed serveerides vajatakse kindlasti ka teesõelu.

Kohvi- ja teekannud asetatakse alustaldrikule, millel on volditud salvrätt, või erilisele kuumakindlale alusele ning kaetakse kannusoojendajaga. Kuumad joogid võivad laual olla ka termoskannudes või portselankannudes, mille all on alus väikese põletiga. Suure arvu külaliste kiireks teenindamiseks võivad laual olla kohvi- ja teetermosed või automaadid, kust külaline ise endale jooki valada saab.
Sageli serveeritakse kohvi- ja teelaudadel kuum vesi ja teepakikesed eraldi. Vesi pannakse lauale kas portselan- või termoskannudes (automaatidel on kuuma vee kraan), teepakikesed laotakse kas vastavatele alustele või korvidesse. Sellisel puhul ei tohi unustada lauale paigutada aluseid, millele külalised saaksid panna kasutatud teepakikesed. Vee ja teepakikeste eraldi serveerimine ei sobi väga pidulikel vastuvõttudel.

Rõõsk koor või piim serveeritakse koore- või piimakannus, mis asetatakse salvrätiga kaetud alustaldrikule või selleks mõeldud alusele.

 

 
Selvelauad