Hommikusöök selvelauast

Hommikusööki pakutakse selvelauast hotellides, teistes majutusettevõtetes ja maaturismiettevõtetes, samuti laevadel. Hommikusöögi aeg sõltub eelkõige klientide vajadustest ja soovidest.

Menüüsse võetakse kõiki hommikusöögiks sobivaid toite ja jooke.  Kokku arvestatakse igale sööjale 200 - 300 g toitu, 1 klaas mahla või vett ja 2 tassi kuuma jooki.

Tavaliselt on hommikusöögi menüüs:
  • kohv, tee või kakao
  • piim, hapupiimatooted
  • mahlad
  • leiva- ja saiatooted (ka väikesaiad)
  • või
  • marmelaad või keedis
  • vorstid
  • suitsulihatooted ja singid
  • juustud
  • pudrud
  • helbed
  • müslid
  • köögiviljad
  • köögiviljasalatid
  • keedetud või praetud munad.
Pakutakse ka:
  • puuvilju
  • heeringat
  • mitmesuguseid munaroogi
  • praetud kartuleid
  • praetud peekonit
  • jogurteid
  • vett
Laua katmisel jälgitakse, et see oleks sööjale võimalikult käepärane. Iga roarühma või joogi juures on vajalikud taldrikud, tassid ja klaasid, samuti söögiriistad. Kui mingi suupiste juurde kuulub kaste või mõni muu lisand, asetseb see suupiste vahetus läheduses. Ka kuumade jookide lisandid (suhkur, magusained, rõõsk koor, piim) olgu käeulatuses.

Kuumad joogid on laual kas termoskannudes või portselankannudes, mille all põletid. Need võivad olla ka pumptermostes või kraanidega varustatud kohviautomaatides. Jahutatavad joogid (piimatooted, mahlad) on jahutusplaatidel. Mahlad võivad olla ka mahlajahutis. Soojad suupisted olgu vastavates elektrilistes või põletiga varustatud seadmetes või soojendusplaatidel.

Suupistete ja jookide lauale asetamisel tuleb silmas pidada, et:
  • külmad suupisted on enne sooje suupisteid
  • köögiviljasuupisted on enne kala- ja lihasuupisteid
  • kalasuupisted on enne lihasuupisteid
  • soolakad suupisted on enne magusaid suupisteid
  • suupisteterea lõpetavad leib, sai ja pagaritooted
  • joogid lõpetavad  kogu väljapaneku
Samalaadsest toorainest külmade suupistete lauale asetamisel alustatakse vähem töödeldud suupistetest ja  lõpetatakse enim töödeldud suupistetega. Näiteks külmade kalasuupistete puhul alustatakse kalamarjast ja soolatud ning suitsutatud suupistetest, järgnevad kastmes suupisted, väljapaneku lõpetavad terriinid, pasteedid ja teised hakkmassist valmistatud suupisted.

Sageli pannakse joogid või ka soojad suupisted eraldi lauale.

Teenindajad

  • katavad laua enne eine algust
  • täidavad või asendavad tühje serveerimisnõusid, korrastavad toidulauda (laudu) eine ajal
  • viivad ära kasutatud nõud, korrastavad söögilaudu
  • serveerivad söögilauas kuumi jooke (Kesk-, ja Lõuna-Euroopas)
  • hoolitsevad selle eest, et uut rooga võtma läinud külalise kasutatud nõud oleksid söögilaualt viidud enne tema naasmist
  • koristavad toidulaua ja söögilauad pärast eine lõppu
 

 
Selvelauad