Avaleht > Pesemis- ja koorimismasin

 
 

Pesemis- ja koorimismasin


Köögivilja eeltöötlusruumide sisustusse kuuluvad pesemis- ja koorimismasinad. Nende abil pestakse ja kooritakse või puhastatakse suuremaid koguseid  mõne minutiga. Vastavalt mudelile on võimalik töödelda korraga 4 kuni 32 kg köögivilja.  Tunnitootlikkus 80 - 960 kg. Masinate välisviimistlus materjal on roostevaba teras või alumiinium. 

Masinate lai kasutusaala on võimalik tänu vahetatavatele põhjaketastele. Koorimiseks kasutatakse abrasiivset koorimisketast, pesemiseks pesuketast, sibulate koorimiseks spetsiaalset sibulakoorimisketast. Võimalik on paigaldada abrasiivseina, mis aitab tõsta tunnitootlikust.

Valida saab lauapealse ja põrandale paigaldatava mudeli vahel. Lauapealse mudeliga on võimalik korraga koorida 4 kuni 6 kg kartuleid. Mugav kasutada, sest on kergesti teiseldatav.

Pesemis- ja koorimismasinad on ettenähtud kartulite ja porgandite koorimiseks, puu- ja juurviljade harjamiseks ja pesemiseks. Vastavate mudelite ja spetsiaalsete lisatarvikute olemasolu korral saab koorida sibulaid, puhastada merekarpe, puhastada puuvilju (õun, pirn, kiivi), kuivatada salatit ja tsentrifuugida köögivilju.

Tehnilised andmed:

Elekter: 400 3f (230 1 f) 0,30 kuni 1,0 kW.
Vajab: elektriühendust, veeühendust ja kanalisatsiooni.
Tootlikkus: 4 kuni 32 kg
Teoreetiline tunnitootlikkus: 4 kg umbes 70 kh/h, 32 kg umbes 960 kg/h.
Tunnitootlikkuse esitamise aluseks on võetud kartuli koorimise katsed. Tunnitootlikkus sõltub kartuli kvaliteedist, sordist ja suurusest.
Kiirus: olenevalt mudelist kuni 2 kiirust, kiiruse valik oleneb töötlemisviisist.


  • Kiirus „I“ merekarpide puhastamiseks, köögivilja tsentrifuugimiseks, puuvilja puhastamiseks

  • Kiirus „II“ kartulite, porgandite ja sibulate koorimiseks.


Juurviljakoorija ehitus mudeli PVM näitel

Masina tööks ettevalmistamine

  • Kontrollida, et masin on ühendatud vooluvõrku.

  • Kontrollida, et tühjendusluuk on korralikult kinni.

  • Paigaldada toiduainete töötlemiseks sobiv ketas ja kontrollida, et on kinnitatud korralikult võllile.

  • Asetada toiduained masinasse ja pidada kinni lubatavast täitekogusest (2/3).

  • Sulgeda kaas.

  • Seada taimerile töötsükli kestus.

  • Mõnede mudelite puhul avada veevõtukraan.

  • Valida kiirus ja käivitada masin. Pärast masina peatumist, sulge veekraan või sulgub automaatselt.

  • Asetada nõu toiduainete tühjendusluugi alla, avada luuk ja tühjendada masin toiduainetest.

  • Masina kasutamise käigus kontrollida filtrit, et vesi voolaks vabalt läbi, puhastada aegajalt jääkidest.

  • Hädaseiskamine – vajutada punast stoppnuppu, seejärel tühistada kõik masina funktsioonid.


Toiduainete ettevalmistamine

Kartulid, porgandid, puu- ja köögiviljad pesemiseks ei vaja ettevalmistust, küll aga koorimiseks on vaja suuruse järgi sorteerida. Sibulate koorimiseks eemaldada ülemine ja alumine ots ning kuivad koored, muidu võib masin ummistuda. Pärast 2-3 töötsüklit kontrollida, kas tühjendustoru pole ummistanud.

Puhastamine

  • Masin puhastada peale igat töötsüklit ja pärast töötlemisviisi vahetamist.

  • Masina puhastamiseks ei tohi kasutada sööbivaid vahendeid ega metallist tarvikuid.

  • Masina elektrilisi osi puhastada niiske lapiga, mitte survepuhastiga.

  • Masinast eemaldada kõik paigaldatud lisatarvikud ja pesta.

  • Masina sisemust ja tühjendusava pesta madala surve all veejoaga.

Ohutustehnika

  • Mitte jätta töötavat seadet järelvalveta.

  • Kätt mitte panna masina töötamise ajal selle tööseadisesse.

  • Masina kinnijäämisel eemaldada seda põhjustanud juurvili alles pärast vooluvõrgust väljalülitamist.

 

 
 
 
Toitlustusettevõtte seadmed - ettevalmistusseadmed