on anda ülevaade toiduvalmistamise eeltöötlemisprotsessides kasutatavatest seadmetest. Taotletakse, et õppija omandab oskusi valida ja kasutada ohutult erinevaid toiduainete ettevalmistamiseks sobivaid seadmeid.
Õpiobjekti läbimisel õppija teab ja tunneb:
toiduvalmistamise erinevate eeltöötlemisprotsesside sooritamiseks vajalike ja sobilike seadmete
ehitust
tööpõhimõtteid
ohutut käsitsemist
Sissejuhatus
Eeltöötlemisseadmete tutvustus koosneb tähtsamate tehniliste andmete, tööpõhimõtete, puhastamise ja ohutustehnika kirjeldusest.
Suurköögiseadmete firmad pakuvad tänapäeval toitlustusettevõtetele erinevate protsesside läbiviimiseks suures valikus erineva tootlikkusega ja omadustega ettevalmistusseadmeid.
Otstarbekalt valitud seadmed lihtsustavad tööd, aitavad kokku hoida aega, planeerida valmistamisprotsesse. Kööki seadmete valiku kriteeriumid on järgmised: mitmekülgsus, töökindlus, madalad kasutuskulud, kasutamislihtsus ja ohutus. Antud õpiobjektis käsitletakse toiduvalmistamise esimese etapis ehk eeltöötlemisprotsessis kasutatavaid seadmeid. Üsna tüütu ja aeganõudev töö on juurviljade pesemine, koorimine, tükeldamine. Nende töödega saab edukalt hakkama pesemis- ja koorimismasinad.
Vahustamismasinad lihtsustavad vahustamisprotsesse, segajate abiga saab ühtlase konsistentsiga massi. Tänu seadmete abile saame ettevalmistustööd teostada kiiresti ja tööjõudu kokkuhoides.
Õpiobjekt on valminud EL projekti VANKeR toel ja kuulub Creative Commons litsentsi BY-NC-SA alla..
Autorist
Minu nimi on Silvi Pihlakas. Olen Võrumaa Kutsehariduskeskuse turismi õppetooli kutseõpetaja aastast 2003. Olen sündinud ja kasvanud Võrumaal. Lapsepõlv on möödunud jõudumööda talutöid tehes - alustades oma pere lehmade karjatamisega ja lõpetades külvamise, rohimise, heinateo ja sõnnikuveoga. Hindan kõrgelt kodumaal kasvatatud toorainet, sest tean kui raskelt see kätte tuleb.
Toitlustusvaldkonna õpetamisega puutun kokku alates aastast 1979. Kokaks õppisin Tallinnna Tehnikakoolis nr 15 ja edasi Tallinnna Polütehnilises Instituudis toitlustuserialal. Aastal 2007 omandasin Tallinna Tehnikaülikoolis loodusteaduste magistrikraadi toidutehnika ja tootearenduse erialal. Lisaks õpetamisele uurin, kuidas valmistasid toitu meie esivanemad ja püüan taaselustada nende toiduvalmistamise traditsioone.