Toidupüramiid

Toitumisharjumuste korrigeerimiseks  soovitavad toitumisteadlased lähtuda toidupüramiidist (joonis 4.2) või toiduaineteringist (joonis 4.3)  Toidupüramiid selgitab erinevate toitainegruppide osakaalu  õiges  toiduvalikus. Iga erinev toiduainete rühm varustab organismi erinevate  toitainetega. Ükski rühm ei ole teistest tähtsam, kuid mida alumisel  püramiidiastmel need asuvad,  seda rohkem peaks neid tarbima.

I põhikorrus: teraviljasaadused ja kartul, soovitatav tarbida 8-13 portsjonit päevas:

  • Leib, sepik 4-7 portsjonit (1portsjon on 30g)
  • Kartul 2-3 portsjonit (1portsjon on 90g)
  • Teised teraviljatooted: puder, pastatooted, helbed 2-3 portsjonit (1portsjon on 1dl)

II põhikorrus: puuviljad ja marjad 2- 4 portsjonit päevas, köögiviljad ja kaunviljad 3- 5 portsjonit päevas:

  • 1 portsjon on 1 puuvili (100g) või 2dl marju või puuvilja(marja)mahla või 15g kuivataud puuvilju ja marju.
  • 1 portsjon on 100g köögivilju toorena või keedetult või 200g köögiviljamahla või 30g kuivataud kaunvilju

III põhikorrus: piim ja –tooted 2- 4 portsjonit päevas, liha, kala, muna 2- 4 portsjonit päevas:

  • 1portsjon on 1klaas väherasvast piima, jogurtit või keefiri, ½ klaasi täispiima, 50g 10% kohvikoort või100g lahjat kohupiima või 50g magusat kohupiimakreemi või 50g piimajäätist või 20g juustu.
  • 1 portsjon on 50g väherasvast liha või 2 viinerit või 3 viilu vorsti või 50g maksapasteeti või 50g kalafileed, või 100g räime või 25g soolakala või kalakonservi või 1 muna
Toidupüramiid
Joonis 4.2. Toidupüramiid (toitumine.ee)
Lisakorrus: suhkur, maiustused 2- 4 portsjonit päevas, lisatavad toidurasvad 3- 5 portsjonit päevas
  • 1 portsjon on 2 tl suhkrut, mett või moosi või 2 küpsist või 10g ¨okolaadi või 150g  limonaadi.
  • 1 portsjon on 1tl (5g) rasva, võid, õli või 2tl (10g) väherasvast margariini või 10g pähkleid, seemneid.

Joonis 4.3. Toiduainetering

Pea meeles!

Taldrikureegel aitab süüa mitmekülgselt ja tervislikult. Taldrikureegli järgi:

  • pool taldrikust täita salatiga
  • veerand taldrikust  täita liha, kala, kana või muu valgurikka toiduainega
  • veerand taldrikust  jätta lisandile – pastale, kartulile, riisile või muule süsivesikurikkale toiduainele.
Loe täiendavalt toidupüramiidist ja taldrikureeglist Tervise Arengu Instituudi poolt koostatud veebilehelt http://www.toitumine.ee
 

 
 

Toitlustuse alused