Tervisliku toitumise tähtsus ja vajadus

Toit peab inimesele andma vajalikul hulgal energiat ja kõiki loomulikke toitaineid, et kindlustada normaalset kasvu, arengut ja tervist.

Täiskasvanud inimene vajab toitu:

  1. põhiainevahetuseks
  2. lisaainevahetuseks seoses toitainete omastamisega
  3. koerakkude uuendamiseks
  4. energiakulude katteks seoses töö ja tegevustega
  5. vajalike toitainete reservide loomiseks

Põhiainevahetuseks nimetatakse minimaalset energiahulka, mis kulub inimesel rahuolekuks ( puhates, lamades, mitte midagi tehes) kudede ainevahetuseks, hingamiseks, südame ja näärmete tööks.

Seitsme aastaga vahetuvad inimorganismis pea kõik rakud, välja arvatud mõned väga spetsiifilised rakud, näiteks ajurakud. Punased verelibled elavad näiteks ainult 4 kuud. Mõningaid rakke suus ja soolestikus vahetatakse välja veelgi kiiremini,  iga päev.

Uuringute tulemused on näidanud, et üle 70% inimeste haigustest tulenevad toitumisvigadest.

Juba ühe päeva toitumise vigadest võivad tuleneda  järgmised sümptomid:

  • väsimus, ennekõike pärastlõunal
  • halb enesetunne
  • näljatunne ja magusaisu
  • mao- ja soolestikuvaevused
  • rahutus
  • kohvi ja tubakatoodete kasutamise kasv
  • unetus

Pikemaajalise vale toitumise tagajärjel võivad ilmneda järgmised sümptomid:

  • ülekaal või alakaal
  • vererõhu tõus
  • pidev väsimus ja ükskõiksus
  • keskendumisvõime puudumine
  • haigestumised jne.

Inimese toiduenergia vajadus sõltub paljudest faktoritest, näiteks east, soost, füüsilisest aktiivsusest jne.

 

 
 

Toitlustuse alused