Retsepti standardiseerimine > Standardretseptuur > Standardretseptuuride koostamise etapid

 
 
 

Standardretseptuuride koostamise etapid

  • sobivaks peetava retseptuuri kohandamine köögis kasutatavate portsjonite suuruse ja portsjonite arvu järgi. Retseptis olevad kogused teisendatakse standartsetesse mõõtühikutesse (kilogramm ja liiter või ka gramm ja milliliiter), mida on võimalik ka suurtes kogustes mõõta ja kaaluda.
  • kirjeldatakse toidu valmistamise tehnoloogiat etappidena (parandatakse koduperenaistele mõeldud retseptide tehnoloogiat, tuuakse ära ka kasutatavad seadmed, töövahendid, nõud, millest serveeritakse)
  • testitakse retsept tootmises – valmistamise ajal tehakse veel vajalikud mõõtmised ja märkused ja vajadusel ka parandused. 
  • kohandatakse retsept ühele portsjonile või ka ühele kilole, olenevalt tootmise spetsiifikast. Kaalutakse valmis toidu väljatulek ja planeeritakse väljastatava portsjoni suurus ning arvutatakse sellest kogusest väljatulevate portsjonite arv. Arvutatakse retseptis olevad toorained  ümber ühele portsjonile või ka ühele kilole
    • testimist korratakse, kuni retsepti järgi saadakse planeeritud kogus toitu, mis on stabiilse ja planeeritud kvaliteediga
    • standardiseerimise etapid läbinud retsept vormistatakse ja lisatakse retseptikogusse.

Standardiseeritud retseptid võivad muutuda seoses klientide eelistustega, tooraine valiku või hindade muutustega või tehnoloogia muutumisega.

 

 
 

 

Retsepti standardiseerimine
 

Home