Retsepti standardiseerimine > Standardretseptuur > Ettevõttes kasutatavad erinevad kaardid

 
 
 

Ettevõttes kasutatavad erinevad kaardid

Köögis koostatakse standardretseptuuride abil kalkulatsiooni-, tehnoloogilisi- ja serveerimiskaarte.

Tehnoloogiline kaart on mõeldud toidu valmistamiseks ning selles on toodud toorained, kasutuskogused ja valmistusjuhend.

Kalkulatsioonikaardil on toodud toorained, töötlemisel tekkivad kaalukaod, ostukaalud, kasutuskogused ja tehtud toidu hinnaarvutused.

Serveerimiskaart on mõeldud toidu serveerimiseks kliendile, sellel on foto serveeritavast toidust ja loetelu kõigist portsjoni komponentidest.

Kaardid võivad olla kujundatud erinevalt vastavalt ettevõtte töö põhimõtetele. Näidistes on punaselt märgitud lahtrid, mida võite kasutada, kuid neid ei pea kasutama.

Restoranides on enamus kaarte (nii tehnoloogilised, kui ka kalkulatsioonikaardid)  koostatud 1-le portsjonile, sest seal valmistatakse ka toite ühe portsjoni kaupa (à la carte menüü). Suurköögis võivad olla tehnoloogilised kaardid koostatud ka enamale portsjonile, kui üks, näiteks 100-le portsjonile. Mõnedele toitudele (näiteks kuumad lisandid ja kastmed),  võib koostada tehnoloogilised ja kalkulatsioonikaardid ka 1-le kilole

Kalkulatsioonikaart peab olema koostatu, 1-le portsjonile, kui teda müüakse portsjonitena, või ka 1-le kilole, kui teda müüakse kaaluga.

Erinevad kaardid võivad olla ühitatud, näiteks tehnoloogilis-kalkulatsioonikaardiks, kus  esitatakse kalkulatsioonikaardil ka toidu valmistamise käik ehk tehnoloogia. Fotod roa väljapanekust on tihti restoranides seina peal, et erinevad vahetused serveeriksid toitu ühesuguselt.

Kaardid koostatakse enamikes toitlustusettevõtetes arvutil, sageli kasutatakse vastavaid arvutiprogramme toidu hindade, portsjoniteks kuluva tooraine, toitude toiteväärtuse ja toiduenergia arvutamiseks ning laoinfo (erinevate toorainete laoseisu) saamiseks.

 

 
 

 

Retsepti standardiseerimine
 

Home