Retsepti standardiseerimine > Retsepti standardiseerimine (NÄIDE) > 2 etapp: Toidu valmistamise tehnoloogia kirjeldamine etappidena

 
 
 

2 etapp: Toidu valmistamise tehnoloogia kirjeldamine etappidena


Koduperenaiste retseptide tehnoloogiad on ebatäpsed ja ei sobi kasutada ettevõttes, kus tegeletakse tootmisega. Ettevõtte tehnoloogilisel kaardil peavad tehnoloogias olema väga täpselt ära toodud kõik eeltöötlused (koorimine,  tükelduste kujud jne) ja ka kuumtöötlused (aurutamine, rihkes vedelikus keetmine jne). Seega tuleb sellistes retseptides täpsustada ka tehnoloogiad ja kasutada juba toiduvalmistamise tehnoloogias õpitud erialast sõnavara.

ESIALGNE TEHNOLOOGIA:

  1. Keeda vees ja kurna sidrunikoore kollane osa ja viljaliha.
  2. Lisa suhkur, kuumuta keemiseni.
  3. Lisa kartulitärklis.
  4. Lõpuks lisa sidrunimahl. 
  5. Kaunista vahukoorega ja melissi või piparmündioksaga

VEAD OLEMASOLEVAS TEHNOLOOGIAS:

  1. Kirjas pole sidruni eeltöötlust, ega ka  mahla pressimist, vaid esimeses punktis on märgitud, et eemaldatakse sidrunikoore kollane osa ja viljaliha.
  2. Selles tehnoloogias pole kirjeldatud, et kuidas saan sidrunikoore kollase osa, kas riivides või koorimisel.
  3. Märkimata on ka kartulitärklise lisamisel, et eelnevalt tuleb kartulitärklis segada külma veega ja selleks tuleb osa retseptis olevast külmast veest lisada kartulitärklisele.
  4. Tehnoloogias pole ka kirjeldatud, kuidas saan vahukoore.
  5. Tehnoloogias ei tohi jätta enam valikuvariante, et kas kaunistad melissi- või piparmüngioksaga, vaid peab olema juba märgitud, et kumba kasutad, sest ka toorainesse tuleb ainult üks nendest märkida.uumuta vesi (jäta natuke vett tärklise segamiseks) ja suhkur potis keemiseni.
  6. Täiesti puudu on serveerimine. Millisest nõust serveerin, kuidas panen vahukoore peale ja mis temperatuuri juurest serveerin.

PARANDATUD TEHNOLOOGIA:

Kisselli valmistamine:

  1. Pese sidrunid ja koori õhukeselt sidrunikoore kollane osa.
  2. Pigista sidrunopressi abil sidrunist mahl välja .
  3. Aja vesi koos sidrunikoore kollase osaga keema, kuid osa veest lisa kartulitärklisele.
  4. Kui vesi hakkab keema, kurna sidrunikoor veest välja, lisa suhkur.
  5. Kui suhkruvesi hakkab uuesti keema sega hulka pidevalt segades vähese veega segatud kartulitärklis ning kuumuta paksenemiseni, kuid ära keeda.
  6. Lisa pressitud sidrunimahl ja jahuta.

Vahukoore valmistamine:

  1.  Vahusta rõõsk koor suhkruga.

Serveerimine:

  1. Serveeri kissell klaasist jalaga pokaalidest temperatuuril +10 - +12 kraadi
  2. Pritsi vahukoor läbi kondiitripritsi kissellile ja kaunista vahukoor blan¸eeritud sidrunikooreribade ja  melissioksakesega.
 

 
 

 

Retsepti standardiseerimine
 

Home