Retsepti standardiseerimine > Retsepti standardiseerimine (NÄIDE) > 1 etapp: Koguste teisendamine standardsetesse mõõtühikutesse

 
 
 

1 etapp: Koguste teisendamine standardsetesse mõõtühikutesse

Toorained, mida vajame antud retsepti valmistamiseks

4 dl vett
0,5 dl suhkrut
2 sl kartulitärklist
1 sidruni mahl
Riivitud sidrunikoor
Kaunistus
1 dl vahukoort
2 sl suhkrut

Teisendame retseptis olevad kogused standardsetessse mõõtühikutesse, et saaksime neid täpsemalt mõõta

  •   4 dl vett – teisendan liitritesse ja milliliitritesse
    1l = 0,1 dl
        4 dl * 0,1 = 0,400 l = 400 ml
  • 0,5 dl suhkrut (vaata toiduainete kaalu ja mahu vahekorra tabelist), sealt leiad, et  1dl kristallsuhkrut kaalub 85g = 0,085kg
      0,5 * 0,085 = 0,042kg  = 42g
  • kristallsuhkru võib ka mõõtnõus üle mõõte ja siis üle kaaluda.

  •  2 sl kartuliitärklist (vaata toiduainete kaalu ja mahu vahekorra tabelist)  sealt leiad, et 1 sl kartulijahu kaalub 12g = 0,012kg, mis on kaalult umbes sama, mis maisitärklis.
    2 * 0,012 = 0,024 kg = 24g
  • Ka kartilitärklise võib reaalselt üle kaaluda, mida kindlasti tehakse, kui juba retsepti katsetatakse köögis läbi

  • 1 sidruni mahl ja koor. Sidrun kaalub keskmiselt 100g – 150g ehk ühe sidruni brutokaal keskmiselt on 0,100 – 0150 kg, et saada täpset kaalu kaalume ühe sidruni ja selle sidruni kaal on 131g = 0,131kg. 

Seega TOORAINETE bruto kogused kilogrammides ja liitrites on järgmised:

Sidrunikissell

Vesi                   400 ml = 0,400 liitrit
Suhkur                   42g = 0,066 kg
Kartulitärklis           24g = 0,024 kg
Sidrun                  131g = 0,131 l

 

 
 

 

Retsepti standardiseerimine
 

Home