Mikroobsed toidunakkused e. -infektsioonid
Toidunakkus e. – infektsioon
on toiduhaigus, mille põhjustavad toiduga organismi sattunud elusad
tõvestavad mikroobid, mis on vastu pidanud maohappe toimele ja jõudnud
peensoolde, kus nad paljunevad ja põhjustavad haiguse.
Toidunakkuse
arenemiseks organismis on vaja saada piisav annus mikroobe
(nakkusdoos). See oleneb mikroobi nakatamisvõimest ja inimese east,
toitumusest, tervislikust seisundist jm. Ohustatud rühmad on
väikelapsed, vanurid, jt., kelle vastupanuvõime on langenud.
Toiduinfektsiooni erinevus -mürgistusest:
- Toiduinfektsiooni peiteperiood on pikem
- Haigestumist põhjustab väike kogus mikroobe
- Haigustekitajad ei paljune toiduaines
Nakkuse allikad:
- Haigustekitajatega saastunud toit (bakterid, seened, viirused jne.)
- Haiged inimesed ja loomad
- Tervenenud mikroobikandjad
- Mittehaigestunud mikroobikandjad
Alamenüü |