Avaleht > Mikroobsed toidunakkused e. -infektsioonid

Mikroobsed toidunakkused e. -infektsioonid


Toidunakkus e. – infektsioon on toiduhaigus, mille põhjustavad toiduga organismi sattunud elusad tõvestavad mikroobid, mis on vastu pidanud maohappe toimele ja jõudnud peensoolde, kus nad paljunevad ja põhjustavad haiguse.

Toidunakkuse arenemiseks organismis on vaja saada piisav annus mikroobe (nakkusdoos). See oleneb mikroobi nakatamisvõimest ja inimese east, toitumusest, tervislikust seisundist jm. Ohustatud rühmad on väikelapsed, vanurid, jt., kelle vastupanuvõime on langenud.


Toiduinfektsiooni erinevus -mürgistusest:

  • Toiduinfektsiooni peiteperiood on pikem
  •  Haigestumist põhjustab väike kogus mikroobe
  • Haigustekitajad ei paljune toiduaines
 

Nakkuse allikad:

  • Haigustekitajatega saastunud toit (bakterid, seened, viirused jne.)
  •  Haiged inimesed ja loomad
  • Tervenenud mikroobikandjad
  •  Mittehaigestunud mikroobikandjad
 

Alamenüü

Mikroobsed toidunakkused ja mürgistused
Home Home