Avaleht > Mikroobsed toidunakkused e. -infektsioonid > Listerioos

Listerioos


Nakkuse allikad:

  •    Toores v. mittetäielikult pastöris. piim, tooted neist
  •    Ebapiisava termilise töötlusega kanaliha
  •   Pehme juustu pealispind

Paljuneb külmkapi temperatuuril, ka 0º C juures

 

Haigusnähud:

  • Haigusnähtude kogumit nimetatakse listerioosiks.
  • Kerge gripp
  • Veremürgitus ja meningiit
  • Rasedatel naistel võib tekkida abort, nurisünnitus või lapse nakatumine
  • Riskirühmades on ka nõrgestatud immuunsüsteemiga ning väga vanad või väga noored isikud.

 

Hävib:   70º C juures 20 minutiga; 100º C 3 minutiga; pH < 4,0; kuivamisel


Vältimine:
Kuna bakter on levinud laialdaselt kogu looduses, siis on tema levikut raske kontrollida.
Riskigruppi kuuluvatel inimestel soovitatakse vältida toore või termiliselt ebapiisavalt töödeldud liha söömist, samuti teatud piimasaadusi ja toorest pesemata puuvilja. Toiduainete külmutamine listerioosi vältida ei aita, sest bakter paljuneb ka madalatel temperatuuridel.

 Listeria monocytogenes                       

Mikroobsed toidunakkused ja mürgistused
Home Home