Listerioos
Nakkuse allikad:
- Toores v. mittetäielikult pastöris. piim, tooted neist
- Ebapiisava termilise töötlusega kanaliha
- Pehme juustu pealispind
Paljuneb külmkapi temperatuuril, ka 0º C juures
Haigusnähud:
- Haigusnähtude kogumit nimetatakse listerioosiks.
- Kerge gripp
- Veremürgitus ja meningiit
- Rasedatel naistel võib tekkida abort, nurisünnitus või lapse nakatumine
- Riskirühmades on ka nõrgestatud immuunsüsteemiga ning väga vanad või väga noored isikud.
Hävib: 70º C juures 20 minutiga; 100º C 3 minutiga; pH < 4,0; kuivamisel
Vältimine:
Kuna bakter on levinud laialdaselt kogu looduses, siis on tema levikut raske kontrollida. Riskigruppi kuuluvatel inimestel soovitatakse vältida toore või termiliselt ebapiisavalt töödeldud liha söömist, samuti teatud piimasaadusi ja toorest pesemata puuvilja. Toiduainete külmutamine listerioosi vältida ei aita, sest bakter paljuneb ka madalatel temperatuuridel.
Listeria monocytogenes
|