Avaleht > Mikroobsed toidunakkused e. -infektsioonid > Kampüloos

Kampüloos


Nakkuse allikad:

  • Toores v. mittetäielikult pastöriseeritud piim, Cheddar juust
  • Toidud loomade siseorganitest
  • Õhukindlalt pakendatud tooted
  • Linnuliha

Eluvõimeline vees +4º  C 4 nädalat

 

Haigusnähud:

  • Kõhulahtisus, soolepõletik, lihasevalu, iiveldus - ilmnevad 1-10, tavaliselt 3-5 päeva peale nakatumist.
  • On esinenud haigusnähtude taasteket mitme nädala pärast.
  • Hiljem võivad haigestunut kimbutada ka liigesevaevused.
  • Kampülobakterioosi haigestumine näitab tõusutendentsi.


Hävib:  t>70ºC, pH 4,0; kuivamisel


Vältimine:

Haigestumise vältimine nõuab hügieeninõuete täitmist nii tootja, kui ka tarbija poolt. Kuumutamist vajav toit tuleb tõepoolest korralikult kuumutada, vältida tuleb pastöriseerimata piima ja piimatooteid.


Campylobacter jejuni

Mikroobsed toidunakkused ja mürgistused
Home Home