Kampüloos
Nakkuse allikad:
- Toores v. mittetäielikult pastöriseeritud piim, Cheddar juust
- Toidud loomade siseorganitest
- Õhukindlalt pakendatud tooted
- Linnuliha
Eluvõimeline vees +4º C 4 nädalat
Haigusnähud:
- Kõhulahtisus, soolepõletik, lihasevalu, iiveldus - ilmnevad 1-10, tavaliselt 3-5 päeva peale nakatumist.
- On esinenud haigusnähtude taasteket mitme nädala pärast.
- Hiljem võivad haigestunut kimbutada ka liigesevaevused.
- Kampülobakterioosi haigestumine näitab tõusutendentsi.
Hävib: t>70ºC, pH 4,0; kuivamisel
Vältimine:
Haigestumise vältimine nõuab hügieeninõuete täitmist nii tootja, kui ka tarbija poolt. Kuumutamist vajav toit tuleb tõepoolest korralikult kuumutada, vältida tuleb pastöriseerimata piima ja piimatooteid.
Campylobacter jejuni
|