Shigelloos e. düsenteeria
Nakkuse allikad:
- Toores puu-ja köögivili
- Toores kala ja mereannid (krabid, austrid jne.)
- Saastunud toit (eriti, piim, salatid, keedetud riis)
Pikk eluvõime +4º C…-20º C, talub kuivamist
Haigusnähud:
Haigusnähtudeks on kõhuvalu ja -krambid, kõhulahtisus, palavik; väljaheide sisaldab verd, mäda või lima, nähud tekivad 12-50 tundi pärast nakatumist. Osa tüvesid eritab entero- ja shigitoksiine, mille tulemusena võib nende tüvedega nakatumisel suremus ulatuda 10-15%-ni. Hävib: t>80ºC mõne sekundiga, pH<4,0
Vältimine:
Põhiliseks shigelloosist hoidumise viisiks on käte ning köögi- ja puuvilja pesemine ning muude toiduhügieeni nõudmiste täitmine.
Shigella dysenteriae
|