Avaleht > Mikroobsed toidunakkused e. -infektsioonid > Shigelloos e. düsenteeria

Shigelloos e. düsenteeria

 

Nakkuse allikad:

  • Toores puu-ja köögivili
  • Toores kala ja mereannid (krabid, austrid jne.)
  •  Saastunud toit (eriti, piim, salatid, keedetud riis)

Pikk eluvõime +4º C…-20º C, talub kuivamist

 

Haigusnähud:

Haigusnähtudeks on kõhuvalu ja -krambid, kõhulahtisus, palavik; väljaheide sisaldab verd, mäda või lima, nähud tekivad 12-50 tundi pärast nakatumist. Osa tüvesid eritab entero- ja shigitoksiine, mille tulemusena võib nende tüvedega nakatumisel suremus ulatuda 10-15%-ni.

 

Hävib:  t>80ºC mõne sekundiga, pH<4,0

 

Vältimine:

Põhiliseks shigelloosist hoidumise viisiks on käte ning köögi- ja puuvilja pesemine ning muude toiduhügieeni nõudmiste täitmine.

 


Shigella dysenteriae
Mikroobsed toidunakkused ja mürgistused
Home Home