Tere tulemast! > Maitsesõira valmistamine

Maitsesõira valmistamine

Maitsesõirade valmistamise aluseks on traditsioonilise sõira valmistamine. Sõira põhikomponendid on kohupiim, piim, ja munad. Maitseks lisatakse soola ja köömneid, kellele köömned ei meeldi, võib need välja jätta.

Kui traditsiooniline sõir tüütuks muutub, saab põnevust ja uue maitse erinevate lisandite kasutamisega. Katsetada võib kõiki toiduainete gruppe: kalatooteid, lihasaadusi, erinevaid aedvilju eriti ürte, seeni. Magusate sõirade valmistamiseks sobib kasutada värskeid ja kuivatatud puuvilju, marju, pähkleid.

Praktilises tunnis kasutasidki õpilased erinevaid lisandeid. Esiemade kombel kõigepealt valmistati hapendatud lõssist kohupiim ja  hapukoorest või ning alles siis sai alustada lisanditega  sõirade valmistamisega.

Sõira valmistamiseks toimingud on järgmised:

  • Munad kloppida lahti, lisada sool (lisandid), kloppida kuni sool on sulanud.
  • Piim kuumutada kuni pind hakkab kergelt värelema, lisada kohupiim (kui on suureteraline, siis suruda läbi sõela või peenestada köögikombainis). Kuumutada pidevalt segades kuni eraldub vadak (kollakas vedelik). Kohupiim nõrutada hästi kuivaks. Kui jääb niiske, siis saab pehme konsistentsiga toote.
  • Või sulatada kastrulis, lisada kohupiim ja kuumutada veidi segades. Lisada  munasegu (lisandid) ja pidevalt kuumutades segada kuni moodustub ühtlane pall.
  • Mass kallata külma veega uhutud kaussi või vormi ja jahutada.

NiPP!    Sõirale kooriku tekke vältimiseks pintseldada üle sulavõiga.

Head isu!








Lisanditega sõira valmistamine
Home Home