Liha
Nõudlus väärtusliku, dieetiliste omadustega talleliha järele
on viimastel aastatel Eestis kasvanud. Kvaliteetse talleliha eest on tootjale
viimastel aastatel makstud 45-60 krooni liha kilogrammi eest.
Eesti Lambakasvatajate Seltsil (ELaS) on välja kujunenud hea koostöö Saaremaa
Liha- ja Piimatööstusega. Saaremaa LPT esindajate sõnul on olnud talleliha minev
kaup ning selle turustamisega ei ole probleeme olnud.
Alates 1999. aastast on lambaliha eest lambakasvatajatele makstud lambaliha
kvaliteedi alusel, kusjuures lihakehade klassifitseerimist on tehtud Euroopa
Liidus kehtiva SEUROP lihakehade klassifitseerimissüsteemi
alusel. Muidugi on siin veel palju ära teha, et kodumaine kvaliteetne talleliha
jõuaks meie kauplustesse ja restoranidesse. Teada on, et praegu
tarbitakse 2/3 toodetud lambalihast
farmisiseselt ja vaid 1/3 lihast kaubastatakse. Peaks
teadma ka seda, et pikemas perspektiivis on võimalik lambaliha (talleliha)
eksport. Näiteks Euroopa Liit tervikuna on talleliha
osas vaid 85% enesevarustusega. Samal ajal teiste
toodanguliikide juures on tegemist ületootmisega.
Lambarümpade SEUROP klassifikatsioon (Field Trials & Publications)
|
|
Texeli tõugu kasutatakse lihaomaduste
parandamiseks. Texeli jäär koos eesti valgepealiste uttedega (A.
Tänavots) |
Beltexi tõugu kasutatakse
lihaomaduste parandamiseks. Beltexi jäär koos eesti valgepealiste
uttedega (A. Tänavots) |
|