Laiusstõbi
Laiuss on suurim kõigist paelussidest, ulatudes 10-20 meertini. Laiussiga on rohkem saastunud Peipsi järvest püütud kalad - haug, ahven, koha, kiisk.
Nakkuse allikad:
- mitteküllaldaselt termiliselt töödeldud kala
- soolatud kala
Haigusnähud:
- iiveldus
- väsimus
- kõhuvalud
- seedehäired
- nõrkus
- kõhnumine
- aneemia
Vältimine:
- toorelt soolatud kala (ka kalamari) enne söömist külmutada -20ºC, 24 tundi
- korralikult läbi küpsetada (temp. kala sees 60ºC-ni)
- 14% soolalahuses hävivad 14 ööpäeva jooksul
- 100ºC juures hävivad 30 minutiga
Laiuss (Diphyllobothrium latum)
Laiussi (Diphyllobothrium latum) päis ja küpsed lülid
|