Avaleht > Helmintoosid > Laiusstõbi

Laiusstõbi

Laiuss on suurim kõigist paelussidest, ulatudes 10-20 meertini. Laiussiga on rohkem saastunud Peipsi järvest püütud kalad - haug, ahven, koha, kiisk.

Nakkuse allikad:

  • mitteküllaldaselt termiliselt töödeldud kala
  • soolatud kala

Haigusnähud:

  • iiveldus
  • väsimus
  • kõhuvalud
  • seedehäired
  • nõrkus
  • kõhnumine
  • aneemia

Vältimine:

  • toorelt soolatud kala (ka kalamari) enne söömist külmutada -20ºC, 24 tundi
  • korralikult läbi küpsetada (temp. kala sees 60ºC-ni)
  • 14% soolalahuses hävivad 14 ööpäeva jooksul
  • 100ºC juures hävivad 30 minutiga


Laiuss (Diphyllobothrium latum)


Laiussi (Diphyllobothrium latum) päis ja küpsed lülid

 

Mittemikroobsed toidumurgistused