Avaleht > Mikroobsed toidumürgistused > Salmonelloos

Salmonelloos

Nakkuse allikad:

  • Koduloomad ja -linnud
  • Loomasööt
  • Saastunud toit ja vesi
  • Inimene (mikroobikandja)

Kriitilised toiduained:

  • Toores linnuliha (eriti külmutatud) ja linnulihatooted
  • Munad ja munatooted
  • Toores liha ja lihatooted
  • Piim
  • Mereannid (teod, austrid)

Haigusnähud:

Haigusnähtude tekkeks kulub tavaliselt 12-48 tundi, kuid väga saastunud toit võib

haigestumise esmanähud, oksendamise ja kõhuvalu tekitada juba paari tunni

möödudes. Teisteks haigusnähtudeks on peavalu, kõhulahtisus ja kõrge palavik, sellega

võib kaasneda liigesevalu.

Vältimine:

Toidu termiline töötlus temperatuuril 75° C 1minut tagab mikroobi hävimise ja väldib salmonelloosi haigestumist.

  • Bakterite juurdekasv aeglustub temperatuuril alla 15° C
  • Bakterite juurdekasv peatub temperatuuril  alla 5° C
  • pH alla 3, 8 takistab arengu
  • Täita üld- ja isikliku hügieeni nõudeid
  • Kindlustada toidu õige töötlemine (temp. pH)
  • Toidu õige säilitamine
  • Vältida ristsaastumist

Salmonella enteritidis

 

Mikroobsed toidunakkused ja mürgistused
Home Home