Tekitaja on anaeroob ja moodustab väga termostabiilseid endospoore.
Nakkuse allikad:
Cl. botulinum'i põhjustatud toidumürgitus ehk botulism tekib toksiinisisaldava toidu
söömise tulemusena, mürgituseks piisab mõnest nanogrammist mürgist (1 nanogramm=
0,000000001 g). Haigestumisjuhtumeid esineb väga harva, kuid õigeaegse ja korraliku
ravi puudumisel on suremus väga kõrge. Mürgistusnähud ilmnevad 18-36 tundi pärast
toksiini sisaldava toidu söömist, märkimisväärsele uimasusele, nõrkusele ja
peapööritusele järgneb kahelinägemine ja suurenavad raskused rääkimisel ja
neelamisel. Tavalisteks nähtudeks on ka hingamisraskused, lihaste nõrkus,
kõhukinnisus ja puhitus. Areneb halvatus, haige sureb hingamislihaste seiskumise tõttu.
Ohtlikud on toidud, mida hoitakse õhukindlalt, näiteks (peamiselt kodus valmistatud) lihakonservid, suitsuliha, seene-, kala-, herne-, oa- ja juurviljakonservid. Saastunud toiduained ei ole kuidagi iseäralikud, ainsaks väliseks tunnuseks on "kummis" konservikaaned.
Clostridium botulinum