Õpiobjekti tutvustus > Õppeülesanded > Õppeülesanne 1 > Süldi retsept

Süldi retsept

Sült

Väljatulek: 2- 2,5 kg
 
1 kg kondist sealiha (seapead, seajalgu, seakooti)
1 kg kondist vasikaliha
3,5-4 l vett
1 porgand
1 sibul
1 petersellijuur
tükike sellerijuurt
soola
8 tera pipart
6 tera vürtsi
1 loorberileht

Selge ja hea maitsega süldi saamiseks liha kupatada. Selleks panna liha külma vette, kuumutada keema ja valada vesi ära.

Liha panna külma veega keema. Kuumutada kiiresti keema, riisuda hoolikalt vaht, maitsestada soolaga. Keeta hästi tasase tulel 2-3 tundi. Keetmise vältel koorida süldilt liigne rasv. Lisada röstitud sibul ja porgand ning peterselli- ja sellerijuur ning keeta, kuni liha on valmis (umbes 1 tund). Kui liha on peaaegu pehme, lisada vürtsid. Liha on valmis keenud, kui see eraldub kergesti kontidest. Tõsta liha puljongist välja, puljong kurnata. Liha jahutada veidi, tükeldada kuubikuteks ja panna uuesti puljongisse. Sült kuumutada keema, kontrollida maitset. Sült maitsestada  võrdlemisi soolaseks ja vürtsikaks, sest jahtudes muutubselle maitse nõrgemaks. Sült panna külma veega niisutatud vormidesse ning lasta jahedas tarduda. Enne serveerimist lüüa sült vormist vaagnale. Juurde võib anda külmi, tugevalt maitsestatud kastmeid, sinepit, lauaäädikat, mädarõigast. Lisandiks sobib ka keedetud kartul.

Vaata standardretseptuur (sult.xls)

 
 
 
 
 

 

 
 

Sült