| 1 etapp: Koguste teisendamine standardsetesse mõõtühikutesseToorained, mida vajame antud retsepti valmistamiseks 
 4 dl vett0,5 dl suhkrut
 2 sl kartulitärklist
 1 sidruni mahl
 Riivitud sidrunikoor
 Kaunistus
 1 dl vahukoort
 2 sl suhkrut
 Teisendame retseptis olevad kogused standardsetessse mõõtühikutesse, et saaksime neid täpsemalt mõõta 
  4 dl vett – teisendan liitritesse ja milliliitritesse1l = 0,1 dl
 4 dl * 0,1 = 0,400 l = 400 ml
0,5 dl suhkrut (vaata toiduainete kaalu ja mahu vahekorra tabelist), sealt leiad, et  1dl kristallsuhkrut kaalub 85g = 0,085kg0,5 * 0,085 = 0,042kg  = 42g
kristallsuhkru võib ka mõõtnõus üle mõõte ja siis üle kaaluda.   
 
 2 sl kartuliitärklist (vaata toiduainete kaalu ja mahu vahekorra tabelist)  sealt leiad, et 1 sl kartulijahu kaalub 12g = 0,012kg, mis on kaalult umbes sama, mis maisitärklis. 2 * 0,012 = 0,024 kg = 24g
Ka kartilitärklise võib reaalselt üle kaaluda, mida kindlasti tehakse, kui juba retsepti katsetatakse köögis läbi  
 
1 sidruni mahl ja koor. Sidrun kaalub keskmiselt 100g – 150g ehk ühe sidruni brutokaal keskmiselt on 0,100 – 0150 kg, et saada täpset kaalu kaalume ühe sidruni ja selle sidruni kaal on 131g = 0,131kg.  
 Seega TOORAINETE bruto kogused kilogrammides ja liitrites on järgmised: Sidrunikissell Vesi                   400 ml = 0,400 liitritSuhkur                   42g = 0,066 kg
 Kartulitärklis           24g = 0,024 kg
 Sidrun                  131g = 0,131 l
 |