Tõeline taimetoitlus tähendab, et inimene sööb ainult taimse päritoluga toitu, seega jäävad tema menüüst välja liha, kala, munad, piim ja piimatooted. Tabelis 5.5. on toodud erinevad taimetoitluse vormid.
Tabel 5.5. Taimetoitluse vormeTaimetoitluse vorm | Toiduained, mida tarbitakse |
Vegetaarlane | taimne toit |
Laktovegetaarlane | taimne toit + piim ja piimasaadused |
Ovovegetaarlane | taimne toit + muna |
Ovolaktovegetaarlane | taimne toit + muna + piim ja piimasaadused |
Preskovegetaarlne | taimne toit + kala |
Pollovegetaarlane | taimne toit + linnuliha |
Laktoos on piimasuhkur, laktoositalumatus seega piimasuhkru talumatus ehk laktoosi imendumishäire. Laktooritalumatuse raskusastmest sõltuvalt tuleb vältida järgmisi toiduaineid:
Tsöliaakiat vallandavaid nisu-, odra-, rukki-, kaeravalke nimetatakse koondnimetusena gluteenideks ning tsöliaakia ravimeetodit gluteenivabaks dieediks. Gluteenivaba dieedi korral teraviljatoodete ja – toitude valikud on järgmised:
Diabeet ehk suhkruhaigus on haigus, mille puhul on tegemist häiretega süsivesikute omastamisel.
Diabeedi tüüp | Toitumis- ja elure¸iim |
I tüüp ehk insuliinipuudus diabeet (noorusdiabeet) | 6-8 söögikorda, kindlatel kellaegadel konstantne kalorite hulk toidukorral aktiivne liikumine magus kombineerida rasvade ja valkudega toiduvalmistamisviis mõjutab glükoosi taseme tõusu (värske või keedetud köögivili) kasutada kiudaineterikkaid toiduaineid |
II tüüp ehk täiskasvanute diabeet, mis ei sõltu insuliini kogusest organismis | Piirata toiduenergia hulka: naised 1000-1200 kcal mehed 1500-1800 kcal Suurendada kehalist aktiivsust |