Tingimused mikroobide paljunemiseks 

Mikroobide kiireks paljunemiseks on vajalikud järgmised tingimused:


  1. Toitainete olemasolu – neid on tavaliselt toidus küllaldaselt kindlustamaks mikroobide kasvuks vajaliku energia ja toidu. Kui patogeenid satuvad töödeldud toitu, milles enamus mikrofloorast on hävinud, siis konkurents on väike ja patogeenid hakkavad kiiresti kasvama. Seega on valmistoidu saastumine ohtlikum.
  2. Temperatuur – mikroobid võivad olenevalt liigist paljuneda väga temperatuuride vahemikus (-5ºC kuni 90ºC). Enamusele toiduhaigusi põhjustavatele  patogeenidele on optimaalseks keha temperatuur, s.o. 37º ümber, seega on vahemik 8…60ºC nn. ohtlik tsoon patogeenide paljunemiseks toidus.
  3. Keskkonna happesus e. pH -  bakteritele on sobivam neutraalne (pH 7,0) ja sellele lähedane keskkond, hallitusseened eelistavad happelisemat keskkonda. Kui pH on alla 4,5 siis bakterid enam ei paljune.
  4. Vaba vee olemasolek, s. o. vee aktiivsus – soolatud, magusas ja külmutatud toidus olev vesi on mikroobidele kättesaamatu, mistõttu mikroobid neis toitudes ei kasva või kasvavad aeglaselt.
  5. Aeg - mikroobide generatsiooni aeg sõltub patogeeni liigist ja kasvukeskkonna temperatuurist.