Tehnoloogilised ja kalkulatsioonikaardid on toitlustustöötaja töövahendid toiduvalmistamise protsessis. Neist peab olema abi mitte tüli ja segadust. Seega peavad tehnoloogilised ja kalkulatsiooni kaardid olema vormistatud nõuetekohaselt ja üheselt mõistetavalt.
Kalkulatsioon bruto kaudu
Siin on neli videojuhendit, mida kuulates-vaadates saad selgeks kalkulatsioonikaardi koostamise, kui sul on antud toiduainete ühe bruto kogused. Et saaksid kohe kaasa töötada, salvesta fail Pohi, kus on olemas tühi tabel. Videotest õpid andmete sisestamist ja valemite koostamist.
Video 1 - toiduaine nimetuse, portsjonite arvu, toiduainete ja ühikute sisestamine.
Video 2 - ühe bruto ja kaoprotsendi sisestamine, 1 neto ja kogu neto arvutamine.
Video 3 - x neto ja x bruto arvutamine.
Video 4 - ühiku hinna sisestamine, retsepti ja portsjoni hinna ning käibemaksuga hinna arvutamine; komakohtade lisamine.
Kalkulatsioon neto kaudu
Siin on neli videojuhendit, mida kuulates-vaadates saad selgeks kalkulatsioonikaardi koostamise, kui sul on antud toiduainete ühe neto kogused. Et saaksid kohe kaasa töötada, salvesta fail Pohi, kus on olemas tühi tabel. Videotest õpid andmete sisestamist ja valemite koostamist.
Video 1 - toiduaine nimetuse, portsjonite arvu, toiduainete ja ühikute sisestamine.
Video 2 - ühe neto ja kaoprotsendi sisestamine, 1 bruto ja kogu neto arvutamine.
Video 3 - x neto ja x bruto arvutamine.
Video 4 - ühiku hinna sisestamine, retsepti ja portsjoni hinna ning käibemaksuga hinna arvutamine; komakohtade lisamine.
Kalkulatsioonikaartide koostamisest saad lisaks lugeda õpiobjektist http://web.ametikool.ee/anne-li/kalk/
Ülesanne. Koosta kartulisalati kalkulatsioonikaart 1-le ja kogusele, et sinu rühmakaaslased saaksid söönuks. Leia hind ühele portsjonile ja kogu kogusele, juurdehindlust pole vaja arvestada. Toiduained vali ise.