Leivasupid
Leivasuppide põhitooraineks on:
- leib
- vesi
- hapud mahlad
- neile võidakse lisada ka rosinaid, kuivatatud puuviljade tükke või sukaade.
- maitsestatakse suhkru, vanilli, riivitud tsitrusviljade koorega.
Leivasuppe võib valmistada kahe erineva tehnoloogia järgi.
1. Moodus
- Kuivanud, koorikuteta, tükeldatud leiba leotatakse külma veega (1 osa leiva kohta 2–2,5 osa vett) 6–8 tundi
- leotatud leib pannakse koos leotusveega keema.
- leivasuppi keedetakse tasasel tulel, lisatakse ettevalmistatud rosinad, hapu mahl, suhkur ja muud maitseained
- kuumutatakse aegajalt segades kuni supp on muutunud ühtlaseks.
- Jahutatakse.
2. Moodus
- tükeldatud või riivitud leib pruunistatakse praeahjus võiga,
- pruuniststud leivale lisatakse suhkur, millel lastakse osaliselt karamelluda
- kuumutatud leivale lisatakse kuum vesi, ettevalmistatud rosinad ja maitseained
- suppi keedetakse tasasel kuumusel
- lõpuks lisatakse mahl
- jahutatakse ja jahutamisel v äib kile tekkimise vältimiseks raputada leivasuppidele suhkrut
Leivasuppe serveeritakse traditsiooniliselt rõõsa koorega, vahukoorega, hapukoorega või piimaga.
Joonis 1. Leivasupp vahukoorega: http://izvne.com/post/Pro-hlebnij-sup-2010-05-08-02-14-28.aspx