Kalasupp

Selle nimetusega toitu on valmistatud pea kõigis Eestimaa paigus, kuid supid on vägagi erinevad. Supi valmistamiseks on kasutatud erinevaid kalaliike (vt joonis 4), alates räimest ja rääbisest, lõpetades angerja, siia ja forelliga. Kalasuppe on keedetud nii värskest, soolatud kui kuivatatud kalast.


Joonis 4. Värske ahven - suurepärane kalasupi tooraine.

Köögiviljad on supi sees küll enamasti samad- ikka kartul, sibul ja porgand, mõnel pool ka kaalikas ja naeris või hernes. Oli paiku, kus keedumuna oli kohustuslik supikomponent ja paiku, kus kalasuppi ilma tangaineteta ei keedetud. Küll aga on tänaseks peaaegu kadunud komme kalasuppidele piima ja/või jahu lisada, mis olnud iseloomulik varasemal ajal. 

Eesti kalasupist (vt joonis 5) rääkides võime julgelt rääkida paari- kolmekümne erineva retsepti järgi valmistatavast supist.


Joonis 5. Kalasupp